»Det bliver ubehageligt tydeligt, at mange lande hverken orker eller har råd til at lave noget, der kan ende i top 10 i finalen.«

Sådan lyder den hårde dom fra den svenske journalist Markus Larsson, efter at den første semifinale i dette års Eurovision tirsdag aften blev vist - og efterfølgende blev mødt af krads kritik og rasen på især de sociale medier over det lave niveau blandt sangene.

Det skriver han i en kommentar hos Aftonbladet:

»Eller som overhovedet er værd at lytte til (jeg tænker på jer, Finland),« skriver han videre.

I pressecenteret i den israelske storby Tel Aviv, hvor sangkonkurrencen i år afholdes, nikker flere 'ja' til, at niveauet i den første semifinale var usædvanligt lavt.

»Jeg synes, det var den svageste semifinale i årevis. En del af sangene var meget kliché-agtige og ikke originale. Og mange af sangerne sang meget falsk. Jeg ved ikke, om det var på grund af problemer med teknikken, men jeg synes, at der var meget dårlig sang,« fortæller Michiel Sampon fra hollandske medie RTL.

At alle de kritiserede sange endte i netop første semifinalen er dog mere eller mindre tilfældigt, da fordelingen vælges ved lodtrækning.

Michiel Sampon spår, at de ti lande, der gik videre fra den første semifinale til lørdagens finale, ender i feltets helt tunge ende.

Michiel Sampon fra hollandske RTL.
Michiel Sampon fra hollandske RTL. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

»Det eneste land, som gik videre, der kan ende i top 10 i finalen, er Australien. De øvrige, som gik videre, ender i bunden,« siger han.

Semifinalen var dog ikke så skidt, at den ikke var godt for noget:

»Det var også meget morsomt. Så hvis man havde brug for at grine - eller brug for bare at irritere sig selv og grine af det - så var det en perfekt aften,« forklarer Michiel Sampon.

Omvendt kalder han torsdagens semifinale - hvor blandt andet Danmark optræder sammen med flere af forhåndsfavoritterne fra Holland og Sverige - for en 'mini-finale'.

»Jeg tror, de lande, der kvalificerer sig til finalen i morgen, de ender i toppen,« fortæller han.

Også den norske Eurovision-ekspert Martin Fjellanger er enig.

»Semifinalen tirsdag havde mange 'medium' sange, mens semifinalen torsdag er med de store stjerner,« siger han.

Ifølge ham var der kun én dårlig sang tirsdag, og det var Montenegros.

Den norske grandprix-ekspert Martin Fjellanger er enig i kritikken af første semifinale.
Den norske grandprix-ekspert Martin Fjellanger er enig i kritikken af første semifinale. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

»Den var dårlig! Men alt det andet var ligesom bare medium. På en skala fra et til ti så lå alle på cirka fire og fem,« forklarer Martin Fjellanger.

Også han mener, at en af årsagerne til, at den første semifinale gik så skidt, var, at mange sang falsk:

»Estland sang falsk, San Marino sang falsk. Cypern havde dårlig vokal, Belgien havde virkelig dårlig vokal,« siger han.

Du kan se den danske sangerinde Leonora forsvare de rødhvide farver, når den anden semifinale i dette års Eurovision vises på DR1 klokken 21:00 torsdag aften. Finalen finder sted lørdag aften.