Ferhat Turan troede, der var tale om telefonfis, da produktionsselskabet bag 'Løvens hule' sidste forår spurgte, om han ikke ville ind og præsentere sit rengøringsfirma for løverne.

For cirka ti år siden brød han med sin kriminelle fortid og begyndte i stedet et liv som mentor for socialt udsatte. I perioden startede han sin egen socialøkonomiske virksomhed, og nu fik han pludselig chancen for at vise den frem for hele Danmark i den bedste sendetid på DR1.

»Jeg har altid set 'Løvens hule' – også den engelske udgave – og tænkt på, hvordan det ville være at være med. Før var det kun en drøm, nu blev det til virkelighed,« fortæller Ferhat Turan til B.T. og erkender, at nerverne sad uden på tøjet, da han trådte ind foran Jesper Buch og co.

»Jeg fik masser af sommerfugle i maven. Jeg tænkte 'fuck det er nu', men sagde så også til mig selv, at 'jeg har stået foran masser af løver i min kriminelle fortid, så det her var ingenting'.«

Ferhat Turan (t.v.) inde foran løverne i 'Løvens hule' med sit rengøringsfirma.
Ferhat Turan (t.v.) inde foran løverne i 'Løvens hule' med sit rengøringsfirma. Foto: DR / Per Arnesen
Vis mere

Ferhat Turan var, som man ser i ugens udgave af 'Løvens hule', inde for at præsentere sit rengøringsfirma Comeback Cleaning, som han startede tilbage i 2016.

Han er vokset op i det belastede boligkvarter Askerød i Greve Kommune, og tanken med firmaet er at få så mange hjemmegående indvandrerkvinder ud på arbejdsmarkedet som muligt.

Kvinderne er vant til at gøre rent i hjemmet, så det var oplagt med et rengøringsfirma, og så var det blot at komme i gang med at finde kunder, forklarer han.

Ferhat Turan er lidt tilbageholdende med at snakke om sin fortid. Han vil gerne holde fokus på sin virksomhed og den positive energi, han oplever omkring den lige nu, men han vil gerne ridse op, hvad han kommer fra.

»Jeg var en del af en gruppe venner, der voksede op sammen. I 1980erne og 1990erne smed kommunerne en masse familier sammen i boligkomplekser, hvilket resulterede i, at vi fik vores egen mellemøstlige kultur inde i blokken.«

Han fortsætter:

»Vi begyndte at lave drengestreger, der udviklede sig til organiseret kriminalitet. Det blev hardcore, og staten kaldte os en bande, selvom vi jo bare var en flok venner.«

I 'Løvens hule' beskrev Ferhat Turan sit tidligere jeg som en 'Stein Bagger-type'. Han uddyber:

»Jeg solgte en masse varer, der ikke fandtes. Jeg kunne ringe til en og sige 'jeg har lige stjålet ti kilo hash, som jeg bare skal af med. Vil du købe det?' Så tog jeg pengene og kom aldrig tilbage. Jeg kom fra et stærkt område, så der var ikke nogen, der kunne gøre mig noget.«

Han nikker kort ja til, at han har prøvet at sidde i fængsel.

For cirka ti år siden ændrede alt sig dog, da han blev hjulpet af iværksætteren Poul Kellberg, der så et lys i ham, fik ham ud af det kriminelle miljø og gjorde ham til rollemodel og mentor.

På et tidspunkt, da Comeback Cleaning var oppe at køre, var de sammen ude og lave en workshop i Vridsløselille Fængsel, hvor de faldt i snak med nogle folk fra Meyers Madhus, og her blev forbindelsen til rengøringsfirmaets første store kunde skabt.

Mia Wagner er en stor støtte for Ferhat Turan.
Mia Wagner er en stor støtte for Ferhat Turan. Foto: DR / Per Arnesen
Vis mere

I 'Løvens hule' fik Ferhat Turan ingen investeringer til sit firma.

Til gengæld lovede løverne at hjælpe med rådgivning, og det løfte har de holdt, fortæller han. Udover 20.000 kroner fra Christian Arnstedt til at få forretningen op at køre online har han fået et godt forhold til Mia Wagner.

»Vi har mødtes masser af gange, og hun er så flink og har hjulpet mig en del. Jeg kan altid ringe til hende, og lige nu er det så positivt imellem os, at der måske lægger et samarbejde og venter i fremtiden.«

Ligesom resten af verden er Ferhat Turans virksomhed for tiden påvirket af coronakrisen, men når markedet igen bliver mere stabilt, drømmer han om få udbredt sin filosofi om at løse sociale problemer ved blandt andet at få de hjemmegående indvandrerkvinder ud på arbejdsmarkedet.