Det var meningen, at han skulle få mere energi, i takt med at kiloene raslede af ham i Kanal 5-programmet '12 uger i helvede'.

Men faktisk oplevede Esben Dalgaard det omvendte. Han var så træt, at han var grædefærdig, når han skulle rejse sig fra en stol, fortæller han i programmet.

Og pludselig kunne han også mærke, helt konkret og fysisk, at noget var galt.

»I takt med at jeg taber mig de her kilo, så mærker jeg på min egen krop på en anden måde, og jeg opdager faktisk nogle hævelser i min lyske. Det er hævelser, jeg ikke umiddelbart har oplevet tidligere,« siger Esben Dalgaard, der ikke kunne mærke hævelserne, da tv-optagelserne begyndte, fordi de var skjult bag mavefedtet,

Esben Dalgaard får løbende tjekket sine sundhedsmæssige fremskridt i '12 uger i helvede'.
Esben Dalgaard får løbende tjekket sine sundhedsmæssige fremskridt i '12 uger i helvede'. Foto: Discovery Networks Danmark
Vis mere

»Og det skal jeg selvfølgelig have undersøgt, og det får jeg så nu på hospitalet, og de er sådan set også kommet med en af de diagnoser, man ikke har lyst til at få,« fortæller den 45-årige skuespiller i programmet.

Det var i september i år, at 'Tinka'-stjernen kunne fortælle, at den kræft han var blevet behandlet for i 2012, var vendt tilbage. Og nu kan han altså afsløre, at han kun fandt den hævede lymfekirtel, fordi han tabte sig i forbindelse med optagelserne til '12 uger i helvede'.

Her har han sammen med skuespillerne Iben Hjejle og Anne Louise Hassing, tv-vært Signe Lindkvist, musikproducer Cutfather og komiker Simon Jul været igennem et hårdt træningsforløb med intensiv træning, 16 timers faste i døgnet og sund mad i de otte timer, hvor der måtte spises.

»Jeg har haft kræft tidligere i et modermærke nede i det her område, som er blevet fjernet, og jeg er gået til kontrol i mange år, men det er sgu desværre kommet tilbage igen, og det er et chok for mig selv, min familie og alle. Det har spredt sig og sidder dumme steder, og det er noget rigtig møg,« fortæller han i programmet, som er optaget i august.

Esben Dalgaard.
Esben Dalgaard. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Siden har Esben Dalgaard været ude at fortælle, at sygdommen har spredt sig til store dele af kroppen og er fremskreden i ryg, mave, hals, bryst og flere steder i leveren.

Lægerne kalder sygdommen uhelbredelig og mener, at sygdommen stammer fra en solskade, han fik som barn.

I forbindelse med diagnosen blev Esben Dalgaard af lægerne rådet til at droppe det strikse træningsforløb i '12 uger i helvede', så kroppen kunne få energi til at klare den immunterapi, der i bedste fald vil kunne slå en del af kræften ned og begrænse yderligere spredning.

»Jeg venter stadig på de afgørende resultater for, hvordan behandlingen virker på mig. Derfor er jeg stadig i en eller anden form mental choktilstand,« har han fortalt til Ritzau.

»Men jeg synes, at vi stille og roligt begynder at få en form for fodfæste igen i familien, efter at den ekstreme grad af chok har lagt sig. Og så skal vi til at finde de gode vaner frem igen.«