I otte måneder var Morten Hee Andersen inde i Mike. En voldelig ung mand med psykopatiske tendenser og mangel på grænser.

»Han var ikke den nemmeste person at dele hoved med i så lang tid,« siger den 28-årige skuespiller.

Mike er hovedpersonen i DRs nye thrillerserie 'Fred til lands,' som foregår i den lille provinsby Ebberup i Assens Kommune på Fyn.

Her tyranniserer han byens beboere både fysisk og psykisk i sådan en grad, at de overvejer at tage loven i egen hånd.

Morten Hee Andersen i rollen som Mike i serien 'Fred til lands'.
Morten Hee Andersen i rollen som Mike i serien 'Fred til lands'. Foto: Tine Harden
Vis mere

»Da vi gik på optagelse, kunne jeg godt mærke, at det ville blive en rutsjebanetur at lave ham,« fortæller Morten Hee Andersen til B.T.

Fra konfliktsky til voldsparat psykopat

Han har aldrig været den voldelige type. Selv da han gik til halbal i Nyborg, hvor han er vokset op, gjorde han alt for at undgå de slagsmål, der nu engang kan følge med sådan en byfest i provinsen.

»Jeg var god til at tale mig ud af dem, og så var der et rygte om, at jeg var god til at slås, selvom jeg egentlig aldrig havde været i et slagsmål,« siger han med et smil på læben.

Hvordan det rygte opstod, ved han ikke. Hans bedste bud er, at hans markerede statur kunne skabe et billede af, at han var god til at slå fra sig. Men det betød, at der ikke var mange, der havde lyst til at komme i karambolage med ham, så det var jo egentlig meget praktisk.

Det er ikke kun mennesker, Mike slår på i serien.
Det er ikke kun mennesker, Mike slår på i serien. Foto: Tine Harden
Vis mere

Det var udfordrende for skuespilleren at skulle være så voldelig, som Mike er i serien.

»Jeg begyndte til krav maga, som er israelsk selvforsvar, hvor det handler om at overleve,« fortæller han og fortsætter:

»Der arbejder man med nogle principper for at slå igen, hvis man bliver angrebet, som er ret effektive. Det handler om at nedlægge nogen hurtigt og brutalt.«

Han lærte, hvordan man hurtigt opbygger en aggression og går fra '0 til 100', som han selv beskriver det.

»Hvis nogen er aggressiv overfor dig, så skal du hurtigt kunne matche den aggressivitet.«

Under træningen lavede de blandt andet øvelser, hvor de brugte en kniv som våben. Alt sammen for at forberede ham bedst muligt på rollen som voldsparate Mike, der har en tydelig mangel på empati.

De psykopatiske tendenser, var heller ikke noget, Morten Hee Andersen havde særlig meget kendskab til - eller besidder for den sags skyld.

»Jeg har talt med en psykiater, en socialrådgiver og en pædagog på et ungdomsfængsel. Og så har jeg læst en bog skrevet af en amerikansk psykiater, der er førende indenfor forskning i psykopati,« remser han op.

Ud over at være mekaniker, så har Mike også forbindelser til bandemiljøet i Odense.
Ud over at være mekaniker, så har Mike også forbindelser til bandemiljøet i Odense. Foto: Tine Harden
Vis mere

Det var vigtigt for ham at lære Mike bedst muligt at kende - også den amoralske og grænseløse side af ham.

Svært at komme tilbage til virkeligheden

Lige så udfordrende det var at komme ind i hovedet på Mike, lige så svært var det næsten også at lægge ham fra sig igen.

»Det kræver et fokus, som man lige skal komme tilbage fra bagefter, når man har overskredet andre menneskers grænser på den måde, som han gør,« fortæller Morten Hee Andersen.

Han har lært fra tidligere roller, der har været intense at være i, at han har brug for en pause til at komme tilbage til virkeligheden.

Fra venstre: Claus Riis Østergaard, Lene Maria Christensen, Morten Hee Andersen, Jesper Riefenstahl, Frieda Krøgholt Anders Juul, Marijana Jankovic og  Dar Salim ved pressemødet på serien 'Fred til lands'.
Fra venstre: Claus Riis Østergaard, Lene Maria Christensen, Morten Hee Andersen, Jesper Riefenstahl, Frieda Krøgholt Anders Juul, Marijana Jankovic og  Dar Salim ved pressemødet på serien 'Fred til lands'. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det behov respekterede jeg den her gang. Så jeg tog til Barcelona og festede i tre uger med to af mine venner,« fortæller han.

Hvorfor havde du brug for det?

»Seriens tema og rollens dilemmaer kommer til at fylde meget i min hverdag. Jeg ved jo godt, hvem der er Morten, men jeg blev lidt underlig,« siger han.

Pludselig blev han en vred person

Han fortæller, at der specielt var en følelse - eller et karaktertræk - der hang ved.

Morten Hee Andersen har lavet alle sin stunt selv – lige pånær et, som han ikke vil løfte sløret for endnu.
Morten Hee Andersen har lavet alle sin stunt selv – lige pånær et, som han ikke vil løfte sløret for endnu. Foto: Tine Harden
Vis mere

»Jeg kunne mærke, at det der med at undersøge vrede på den måde, som jeg gjorde, betød, at jeg havde en kortere lunte - også efter optagelserne. Men jeg fik altid sagt undskyld,« siger han.

Som privatperson har han altid været meget afslappet og tålmodig, så det var uvant for ham at opleve, at hans personlighed blev påvirket af rollen som Mike.

Det er noget, han heldigvis er kommet af med igen.

'Fred til lands' har premiere den 6. oktober kl. 20 på DR 1 og DRs streamingtjeneste. Den strækker sig over otte afsnit.