Lyt til artiklen

DR har langtfra mistet seere på at erstatte 'Disney Sjov' med 'FredagsTamTam'. Snarere tværtimod.

Det væltede ind med negative reaktioner, da DR 30. november afslørede, at det fra nytår var slut med 'Disney Sjov'.

31 års Disney-dominans skulle erstattes med nordisk produceret indhold, og det faldt umiddelbart ikke i god jord, når man gennemgik diverse kommentarspor.

Nu har det nye fredagsformat 'FredagsTamTam' været i luften i tre uger, og det viser sig, at DR umiddelbart kan ånde lettet op.

Figuren 'TamTam' er 'FredagsTamTams' maskot.
Figuren 'TamTam' er 'FredagsTamTams' maskot.
Vis mere

B.T. har fået analysebureauet Nielsen.com til at trække seertal for afslutningen og premieren på de to programmer, og her står det meget lige med en lille overhånd til 'FredagsTamTam'.

I december blev 'Disney Sjov' afbrudt af VM-fodbold og tv-julekalender, men ser man på de fire fredage i november, lå man i gennemsnit på 241.500 seere live fredag aften.

Modsat Disney Sjov kan man streame 'FredagsTamTam', når man vil, men ser man kun på live-seningen om aftenen, er de første tre udgaver af 'FredagsTamTam' faktisk lidt højere end 'Disney Sjov' med et gennemsnit på 284.333 seere.

'FredagsTamTams' gennemsnit bliver i den forbindelse trukket op af, at man på premiereaftenen 6. januar havde 343.000 seere. Til sammenligning blev den sidste udgave af 'Disney Sjov' set af 335.000 seere 30. december.

Og spørgsmålet er, om det i første omgang kun er forældresegmentet, der har været på barrikaderne over skiftet.

Lars Thiesgaard, der har lagt stemmer til flere ikoniske Disney-figurer, sagde i efteråret til B.T.:

»Dem, jeg tror, bliver hårdest ramt – og det kan jeg godt forstå – er forældregenerationen. De har selv set nogle af de her serier som 'Bubbi-bjørnene', og de har nu selv børn, som de ser det med.«

Han tilføjede:

Peter Plys var med til at tage afsked med 'Disney Sjov'.
Peter Plys var med til at tage afsked med 'Disney Sjov'.
Vis mere

»Det er jo blevet en tradition lidt ligesom 'Disneys Juleshow'. Hvis ikke man ser det, er det ikke jul. Og på samme måde tror jeg også, 'Disney Sjov' er blevet for mange: Det er ikke rigtig fredag, hvis ikke vi ser 'Disney Sjov'.«

Savner man stadig 'Disney Sjov', har Disneys streamingtjeneste Disney+ oprettet en sektion med netop titlen 'Disney Sjov', hvor man fra fredag til søndag kan se flere af de velkendte tegnefilm fra 'Disney Sjov'.

I den forbindelse har DRs chef for børne- og ungdomsafdeling, Morten Skov, udtalt til B.T.:

»Det er op til Disney, hvordan de ønsker at brande sig. Vi er jo helt klar over, at Disney+ har mange af de serier, der har været sendt i 'Disney Sjov', og vi er selvfølgelig glade for, at fans af de gamle serier kan blive ved med at gense dem. Lige nu har vi mest fokus på vores nye tilbud til børnefamilierne.«

Herunder kan du høre seneste afsnit af B.T.s podcast 'Det vi taler om':