Lyt til artiklen

Det er tydeligt, at mange danskere har haft et nært forhold til 'Disney Sjov'.

For det er væltet ind med både vrede og uforstående reaktioner, siden DR meldte ud, at man har valgt at skrotte det populære tegnefilmsformat, der har kørt på skærmen hver fredag gennem de sidste mere end 30 år.

Men nogle, der særligt kan mærke ærgrelsen over at skulle undvære 'Disney Sjov' fra starten af det nye år, er Dansk Donaldist-Forening.

Det fortæller formanden for denne officielle fanklub for Disneys 'Anders And'-univers og Disney generelt, Laila Jerming Graf, til B.T.

»Det er da en epoke, der slutter,« lyder det fra fanklubformanden.

Dansk Donaldist-Forening er den officielle Anders And-fanklub i Danmark, men den strækker sig også til en generel fascination af Disney.
Dansk Donaldist-Forening er den officielle Anders And-fanklub i Danmark, men den strækker sig også til en generel fascination af Disney. Foto: Dansk Donaldist-Forening
Vis mere

For i hendes forening er det svært for de mange Disney-fans ikke at lade sig bevæge af, at man nu ikke længere får Disneys både klassiske og nye indhold serveret hver fredag på DR.

»Alle synes, det er lidt trist. Det gør man bare. 'Disney Sjov' er noget, der altid har været der, og som vi er vokset op med på forskellig vis. 'Bubbi-Bjørnene' og 'Dawking Duck' og alle sådan nogle ting, det er lidt trist, at de forsvinder. Det er bare en del af vores fælles bevidsthed, at vi har gået og glædet os til fredag aften med slikskålen foran tv'et.«

Dog byder Dansk Donaldist-Forening også DRs erstatning for 'Disney Sjov' – det nye format 'FredagsTamTam', der vil fokusere mere på nordisk animation – velkommen.

»Med 'Disney Sjov' er det jo nostalgien, det handler om for os voksne. For det er fedt, at DR fortsætter med at vise animation for børn i det tidsrum, og det bliver meget fedt med noget mere nordisk og dansk produceret tegnefilm. Det bliver også spændende at følge.«

Disney-serien 'Luftens helte' kan ikke længere ses i sin helhed. Det allersidste afsnit er nemlig blevet bandlyst af Disney selv.
Disney-serien 'Luftens helte' kan ikke længere ses i sin helhed. Det allersidste afsnit er nemlig blevet bandlyst af Disney selv. Foto: Disney
Vis mere

Men Dansk-Donaldist Forening er da heller ikke overrasket over, at 'Disney Sjov' stopper.

For man har godt fulgt med i forhandlingerne gennem årene mellem Disney og DR.

Og ifølge Laila Jerming Graf pegede DRs udfordringer med at lande 'Disneys Juleshow' – som DR dog fortsat vil sende i år – på, at Disney fortrak til egne platforme, såsom streamingtjenesten Disney+.

»Men jeg ved ikke, om det er Disney, der har valgt at sige stop for 'Disney Sjov', eller DR, der har valgt at trække sig i tide,« forklarer formanden.

Både Disney og DR fortæller til B.T., at det har været DRs egen beslutning at stoppe det populære format.