I Storbritannien har de fået den første plantebaserede deltager i deres version af  'Den store bagedyst'.

Det aktuelle program, der deromme kaldes 'The Great British Bake Off', har dog mødt skarp kritik for den manglende omtanke for den 19-årige veganer, psykologistuderende Freya Cox.

Det skriver flere engelske medier, herunder Insider, The Sun og woman&home.

Sagen startede, da Freya Cox – der forinden sin deltagelse i kageprogrammet havde knap 20.000 følgere på Instagram – skrev et opslag, hvor hun undskyldte for, at hun ville komme til at vige imod sine veganske principper i 'The Great British Bake Off'.

»Jeg var desperat for at vise verden, at vegansk bagning er lige så spændende med håbet om at inspirere mennesker til at give sig i kast med det,« starter den 19-årige 'Bake Off'-deltager sit opslag.

I programmets såkaldte tekniske udfordringer – som i det danske program kaldes for 'de hemmelige udfordringer' – har Freya Cox nemlig ikke selv kunne vælge sine ingredienser.

Derfor bliver hun sat til at bage med ingredienser som mælk og æg, som hun ellers tager afstand fra at bruge.

»Af åbenlyse grunde kunne jeg ikke ændre den tekniske udfordring, da det ville gøre hele programmet uretfærdigt. Jeg beklager, hvis det er skuffende at høre,« undskylder det unge kagetalent.

Veganske Freya Cox er med sine 19 år den yngste deltager i den aktuelle sæson af 'The Great British Bake Off'. Til daglig studerer hun psykologi. Derudover har hun en Instagram-profil med omkring 20.000 følgere, der handler om vegansk bagning.
Veganske Freya Cox er med sine 19 år den yngste deltager i den aktuelle sæson af 'The Great British Bake Off'. Til daglig studerer hun psykologi. Derudover har hun en Instagram-profil med omkring 20.000 følgere, der handler om vegansk bagning.
Vis mere

I de tekniske udfordringer skal dommerne blindt rangere alle deltagere fra bedst til værst ud fra et færdig produkt, de alle skal lave på tid. Det kunne være en bestemt kage, som deltagerne får de samme ingredienser til uden opskrift.

Og her har ingredienslisten altså ikke taget højde for den veganske studerende.

I alle de andre udfordringer laver Freya Cox selv sine opskrifter, og her bruger hun kun plantebaserede fødevarer.

Men at hun i programmets tekniske udfordringer har været tvunget til at bruge animalske produkter, har fået flere dyreretsaktivister op af stolene.

Ikke mindst direktøren for dyreretsorganisationen Peta, Elisa Allen, der kalder det direkte »skammeligt«.

»Vi er midt i en vegansk revolution, og producerne er taking the cake ('tager førstepræmien', ordspil på 'tager kagen', red.) ved ikke at tillade deltagerne at 'veganisere' opskrifter i den tekniske udfordring,« raser Peta-direktøren til Daily Mail.

En anden kendt dyreretsaktivist, Jordi Casamitjana, sender ligeledes en kritik i retningen af 'The Great British Bake Off's producere.

»Respekter folk i begyndelsen af deres filosofier, når de er unge, og lad være med at sætte dem i en situation i starten, hvor de konfronterer de her dilemmaer i offentligheden med en masse granskende og kritiske øjne på dem,« siger dyreretsaktivisten Jordi Casamitjana til The Times.

Freya Cox har dog fundet sin måde at kompensere for sin brug af animalske produkter.

»Når programmet er slut, så planlægger jeg at lave veganske udgaver af opskrifterne til jer alle sammen, så jeg håber, det gør op for det,« lover hun i opslaget.