Da den tragiske nyhed om filmfotografen Halyna Hutchins' død i sidste uge sendte chokbølger gennem Hollywood, blev danske Anders Helde ramt med ekstra kraft.

Han kendte nemlig den 42-årige fotograf, der blev dræbt, da skuespilleren Alec Baldwin i forbindelse med optagelserne til westernfilmen 'Rust' affyrede skud fra et rekvisit-våben, der viste sig at være skarpladt.

»Det er jo sindssygt at tænke på, at en, jeg er vokset op med rent filmmæssigt, pludselig er væk,« siger Anders Helde, som i 2013 begyndte at læse på den anerkendte filmskole American Film Institute (AFI) i Los Angeles samtidig med den nu afdøde ukrainskfødte kvinde.

Hvor hun gik på uddannelsens fotograflinje, læste han til instruktør, og den første film, han arbejdede på under skoleforløbet, blev indspillet med Halyna Hutchins bag kameraet.

»Hun var enormt talentfuld og meget ambitiøs med et stort drive og en stærk personlighed. Hun gik efter guldet, og det var helt sikkert også derfor, hun nåede så langt i sin karriere på relativ kort tid,« siger Anders Helde til B.T.

»Hun var en no bullshit-type, der fik ting til at ske, men hun var også et rart og åbensindet menneske,« tilføjer den i dag 39-årige filminstruktør og manuskriptforfatter, der stadig bor i Los Angeles.

Ud af årgangens 140 studerende talte han mere med den ukrainskfødte fotograf end med så mange andre. Men efter de afsluttede uddannelsen i sensommeren i 2015, så de ikke meget til hinanden. Sidst de to tidligere studiekammerater mødtes, var sidste år, hvor de tilfældigvis stødte ind i hinanden på en vandretur i de bjerge, der omkranser den centrale del af Los Angeles.

»Det var ved at blive mørkt, og jeg skulle skynde mig ned, så vi passerede bare hinanden, smilede og vinkede og sagde 'hey, how are you'. Det er vanvittigt at tænke på, at jeg aldrig vil kunne tale med hende igen,« lyder det fra Anders Helde, der i et opslag på sin Facebook-profil har sat ord på det sidste møde.

Danske Anders Helde studerede sammen med den nu afdøde filmfotograf Halyna Hutchins.
Danske Anders Helde studerede sammen med den nu afdøde filmfotograf Halyna Hutchins.
Vis mere

»Selvom Halyna og jeg ikke var supertætte, er alle os, der har gået på samme årgang på AFI, forbundet som en slags familie. Det er en af de skrappeste filmskoler i verden med lange dage og et til tider sindssyg højt pres. Den fælles oplevelse vil altid sidde i os, og derfor var det ekstra chokerende at finde ud af, at det rent faktisk var Halyna, der var død på så tragisk via,« siger Anders Helde.

Endnu er ingen blevet anholdt efter dødsulykken, men politiet efterforsker fortsat hændelsen for at finde ud af, hvordan et skarpladt våben kunne befinde sig på filmsettet. Ifølge New York Times har en distriktsadvokat fra Santa Fe i New Mexico, hvor ulykken fandt sted, udtalt, at det ikke er utænkeligt, at der bliver rejst sigtelser i sagen.

Selv er Anders Helde meget forsigtig med at spå om, hvad der kan være sket forud for den fatale ulykke, men han følger nyhedsstrømmen tæt for at få en forklaring.

»Når jeg har været på optagelser herovre, har jeg aldrig oplevet, at der blev taget let på sikkerheden. Selv da vi gik på skolen, var der altid en enorm respekt for sikkerheden,« understreger han.

Halyna Hutchins blev 42 år.
Halyna Hutchins blev 42 år. Foto: SWEN STUDIOS
Vis mere

Samme oplevelse har den danske filmfotograf Bastian Schiøtt. Han blev uddannet fra American Film Institute det år, da Halyna Hutchins begyndte sin uddannelse på skolen, og han kender hende kun perifert.

I dag arbejder han primært i Danmark, men han er også fotograf på produktioner og reklamefilm i resten af verden – inklusive USA.

»Min erfaring med sikkerheden i Hollywood er, at den er meget høj,« siger han til B.T.

»Jeg forstår ikke, hvordan det kunne ske med alle de regler og al den fokus, der er på sikkerhed. Nogen må have sovet godt og grundigt i timen. En skuespiller, og alle andre for den sags skyld, skal kunne stole på, at der er styr på sådan noget.«

AFI, der foruden Anders Helde og Bastian Schiøtt har udklækket en lang række andre danske filmfolk gennem årene, har nu etableret en fond til minde om Halyna Hutchins. Fonden vil fremover støtte kvindelige fotografer i filmindustrien.