Hvis du er en af dem, som går og glæder dig til den nye James Bond-film eller den nye sæson af 'Peaky Blinders', så skal du væbne dig med tålmodighed. Store dele af den internationale film- og tv-branche er nemlig lukket ned pga. corona, og det betyder daglige udmeldinger om aflysninger og udsættelser af store film- og serie-produktioner.

Det samme gælder herhjemme, hvor spillefilmen om Dronning Margrete I har måttet stoppe sine optagelser i Tjekkiet, TV 2 har måttet sætte 'X Factor' på pause, og TV3 har måttet udskyde optagelserne til årets 'Robinson' i minimum tre måneder og sende vært Jakob Kjeldbjerg på ferie.

»Vi fortsætter med optagelserne til produktioner som 'Forsidefruerne' og 'Familien på Bryggen', men holder løbende øje med myndighedernes anbefalinger og fortsætter kun så længe, reglerne kan overholdes,« siger programdirektør Kenneth Kristensen fra TV3.

På TV 2 fortæller programdirektør Lotte Lindegaard, at mens nyhederne selvfølgelig har topprioritet, så er hendes store udfordring lige nu at få overblik over konsekvenserne og over, hvor langvarigt det bliver.

Trine Dyrholm skulle spille hovedrollen i filmen 'Dronning Margrete den Første', men optagelserne er standset pga. corona.
Trine Dyrholm skulle spille hovedrollen i filmen 'Dronning Margrete den Første', men optagelserne er standset pga. corona. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Status er, at det allerede har haft konsekvenser. Foruden 'X Factor' er 'Charlies Hjertegalla' udsat, og Go' morgen Danmark' og 'Go' aften Danmark Live' samt 'Natholdet' holder sendepause.

Alt dokumentar, reality og reportage, der kræver rejseaktivitet, er sat på hold, og det har blandt andet betydet, at realityserien 'Bachelor', som var planlagt til at blive sendt hen over sommeren på TV 2's hovedkanal og på TV 2 Play, nu først kan sendes til næste år.

'Landmand søger kærlighed' og 'Nybyggerne' skulle i gang med optagelserne her i forsommeren, men de kan selvfølgelig også risikere at blive udfordret nu.

På spørgsmålet om, hvornår hun tror, 'X Factor' vil ramme skærmen, svarer hun: »Jeg ved det ikke – dit gæt er lige så godt som mit.«

'X Factor' 13 er sat på pause på ubestemt tid pga. corona.
'X Factor' 13 er sat på pause på ubestemt tid pga. corona. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Direktøren for produktionsselskabet bag programmet, Anne Brostrøm, har netop modtaget beskeden om, at de 14 dages udsættelse, som først var meldt ud, er blevet forlænget yderligere. »Vi diskuterer forskellige løsningsmodeller med TV 2, for vi vil jo gerne, at programmet fortsætter i den bedst mulige udgave, men det er en udfordring pga. programmets størrelse. En sådan produktion har et hold på omkring 100-110 mennesker afhængigt af antallet af gæsteartister, kunstnernes entourage og de medvirkende, og dertil kommer så TV 2-medarbejdere, pårørende og selvfølgelig publikum.«

'X Factor' er ikke det eneste program i BLU's portefølje, som er udfordret. Lige nu har de flere medarbejdere på programmet 'På eventyr med familien Hvidt Kessler' i karantæne i New Zealand. Desuden er flere nye fakta- og livsstilsproduktioner udsat, og en større realityproduktion til TV3 er også umuliggjort pga. corona.

Alt det vil selvfølgelig få økonomiske konsekvenser for film- og tv-branchen.

»Lige nu handler det først og fremmest om at få løst de udfordringer, der er, så produktionerne kan blive sendt. Men det er klart, at der ud i fremtiden ligger en diskussion omkring de udgifter, der er forbundet med udsættelserne, og hvem som skal betale dem,« siger Anne Brostrøm

Anne Brostrøm, direktør i productionsselskabet BLU.
Anne Brostrøm, direktør i productionsselskabet BLU.
Vis mere

På spørgsmålet om, hvem der kommer til at betale regningen, svarer direktør i Dansk Producentforening Jørgen Ramskov: »Det er et godt spørgsmål – lige nu rækker vi ud mod tv-stationerne og håber, de vil være med til at tage et ansvar. Samtidig håber vi også på, at vi vil kunne drage fordel af nogle af de hjælpepakker, der er på vej. Indtil videre er alle samarbejdsvillige, men vi bliver nødt til at have nogle aftaler på plads, som selskaberne kan regne med.«

Når man spørger, om han tror, det her kommer til at have en længerevarende effekt på den danske film- og tv-produktions branche, svarer han:

»Ja, det vil koste mange arbejdspladser og givetvis også nogle konkurser.«

»Der vil være et kæmpe indtægtstab, og det vil tage lang tid for selskaberne at blive polstret igen. Forhåbentligt kommer der et efterår, hvor der igen skal produceres i stort omfang, men der bliver et hul i efteråret, hvor der kommer til at mangle underholdning.«

Hans bud på, hvordan vi ville kunne mærke det som forbrugere, lyder sådan her: »Vi vil formodentlig se lidt flere genudsendelser, og så vil der måske være nogle af de mindre film, som før i tiden er blevet kvalt af de store udenlandske, som kan få en bedre chance.«

I udlandet er coronavirussets effekt dramatisk. Store film som 'Batman', 'James Bond', 'Mulan' og 'Wonder Woman', der alle er afhængige af et stort internationalt biografpublikum, ikke mindst i Kina, er enten udsat eller aflyst.

Filmfestivaler, hvor producenterne kan vise deres film frem, bliver også aflyst. Særligt Cannes filmfestival, som er et prestigefyldt sted at lancere sine film og skabe opmærksomhed og finde distributører, ser ikke ud til at kunne blive gennemført nu i et Frankrig med udgangsforbud.

Hvis krisen går hen og bliver langvarig, kan flere af de helt store studier også ende med at bukke under.

Den nye James Bond-film-premiere er blevet udsat pga. corona.
Den nye James Bond-film-premiere er blevet udsat pga. corona. Foto: NEIL HALL
Vis mere

Udsigten til tomme biografsale har fået aktiekurserne hos de internationale underholdningsgiganter til at styrtdykke, mens streamingtjenesten Netflix' aktier er steget.

Det skyldes formodentlig en forventning om, at streamingtjenesten vil gå fri af virusangrebets effekt, og at man måske ovenikøbet ser muligheder for vækst under en epidemi, hvor folk bliver nødt til at bruge mere tid indendørs.

Men selvom streamingtjenester og tv-stationer har den fordel, at folk kan benytte dem hjemmefra, er der stadig udfordringer med at få indholdet produceret.

For som Hollywood-instruktøren Gabriella Cowperthwaite har sagt, så findes der ingen virusvenlig måde at optage en film på.

'Peaky Blinders' sæson 6 er udsat på ubestemt tid.
'Peaky Blinders' sæson 6 er udsat på ubestemt tid.
Vis mere

Nedenunder lister vi et udpluk af de internationale produktioner, der er udsat eller aflyst.

BBC har stoppet optagelserne af 'Peaky Blinders' sæson 6 og 'Line of Duty' sæson 6.

HULU har lukket produktionen af den fjerde sæson af 'A Handmaid's Tale'.

HBO har udskudt produktionen af 'Euphoria' sæson 2.

'Greys Anatomy' sæson 16 er udsat.

Netflix har udsat 'Grace and Frankie'.

Kelly Reichardts anmelderroste westerndrama 'First Cow' er trukket tilbage fra biograferne for at blive relanceret senere.

Sylvester Stallones film 'The Samaritan' med Pilou Asbæk på rollelisten er lukket ned.

'Batman', der var under produktion i England med Matt Reeves som instruktør og Robert Pattinson, er stoppet.

Ridley Scotts 'The Last Duel' med Matt Damon og Ben Affleck er udsat på ubestemt tid.

'The Matrix' 4  med Keanu Reeves og Carrie Ann Moss er stoppet.

'Fantastic Beast' 3 er udsat.

Disney stopper produktionen af 'The Little Mermaid' og 'Home Alone'.

Desuden har NBC lukket 'Saturday Night Live', der skulle have været tilbage på NBC 28. marts med John Krasinski som vært, det samme gælder for 'The Tonight Show' med Jimmy Fallon og 'Late Night' med Seth Meyers.