Verdens bedste lejemorder lægger sig ud med hele verden - og det er dæleme underholdende.

Nu er det jo ikke fordi, verden som sådan har gået og manglet actionfilm om enlige hævnertyper, der tavst og sammenbidt går rundt og slår folk ihjel på opfindsomme måder.

Dem findes der faktisk temmelig mange af. Men John Wick-serien har alligevel formået at skille sig ud med sin stilsikre blanding af spaghettiwestern, film noir og hyperstiliseret tegneserievold – og den tredje film i rækken er faktisk vel nok den bedste.

Historien starter bogstavelig talt sekunder efter, at 2’eren endte. John Wick har lagt sig ud med de helt, helt forkerte mennesker, står på gaden i New York med intet andet end sin hund og en altoverskyggende vilje til at overleve - og har nu mindre end en time til at forsvinde fra jordens overflade, inden alverdens lejemordere kan tjene 14 millioner dollar på at dræbe ham.

‘Alverdens’ skal ikke her læses som et udtryk for ‘rigtig mange’, men som alle medlemmer af den mystiske, internationale lejemorder-orden. Og det er mange.

Man plotspoiler ikke ret meget, hvis man røber, at det ikke helt lykkedes for John Wick at gå under jorden. Faktisk er store dele af filmens handling bygget op over, at John Wick bliver skudt, slået på, sparket, kvalt, kørt ned og forsøgt druknet af væmmelige typer fra hele verden.

Og det er mageløst underholdende. Blandt højdepunkterne er et slagsmål mellem Wick og en 220 cm høj russisk bølle på et bibliotek, hvor Wick kun er bevæbnet med en tyk bog og en intens kamp mellem samme Wick og en flok asiatiske dræbere i et museum fyldt med antikke våben…

De ekstremt velkoreograferede actionscener er filmens helt store trækplaster, men det er også fascinerende at grave sig dybere ned i lejemorder-ordenen – som John Wick ihærdigt forsøger at forlade – med alle dens mystiske regler, ritualer og forgreninger i hele verden.

Samtidigt er der glædelige gensyn med cool karakterer som Ian McShanes Hotel Continental-bestyrer Winston og Laurence Fishburnes konge af de hjemløse, Bowery King, men sandelig også nye spændende personer; ikke mindst den iskolde Dommeren (Asia Kate Dillon kendt fra ‘Billions’), der uddeler nådesløse straffe til dem, der forbryder sig om ordenens love.

Man kan godt finde enkelte huller i logikken i John Wicks verden, men som velkomponeret underholdning, hæmningsløs ramasjang og stilsikker action er filmen uovertruffen.

  • Filmtitel: ‘John Wick 3: Parabellum’
  • Instruktør + medvirkende: Instruktør: Chad Stahelski. Med: Keanu Reeves, Ian McShane