Sidste omgang med 'X-Men' virker som noget, der er set før og har en ualmindeligt diffus skurk.

'X-Men: Dark Phoenix' markedsføres som kulminationen på 'X-Men'-serien, der har eksisteret siden 2000.

Det er i hvert fald slutningen på 'X-Men', som vi kender dem: Fox – der har rettighederne til 'X-Men' – er blevet opkøbt af Disney, som har annonceret en reboot og et nyt cast. Men som kulmination er 'X-Men: Dark Phoenix' temmelig undervældende.

I modsætning til Marvel Cinematic Universes stramt styrede univers sejler 'X-Men's tidslinje rundt, og en del af handlingen er allerede set i en anden version i 'X-Men: The Last Stand', og hvis den skal give mening, skal man helst glemme at have set 'X2' fra 2003.

Det er dog ikke det afgørende problem i denne fortælling om mutanten Jean Greys forvandling til Phoenix.

Det starter med, at hun efter en episode ude i rummet pludselig ikke kan kontrollere sine kræfter og kommer på kant med resten af 'X-Men'-teamet. Det betyder bl.a., at hun slår Mystique (Jennifer Lawrence) ihjel – ja, det virker som noget af en spoiler, men den lille information har Fox selv brilleret med at afsløre i en trailer.

De interne stridigheder blandt 'X-Men'-superheltene bliver dog aldrig for alvor foldet interessant ud (og er set meget mere spændende i fejden mellem Magneto og Professor X) og helt galt går det, da filmens skurk bliver introduceret.

Hun spilles af ellers fine Jessica Chastain, som vistnok er et almindeligt menneske, hvis krop overtages af en art rumvæsen. Der er flere af de der rumvæsener, og nogle gange ligner de mennesker, nogle gange knap så meget.

De er i hvert fald skidesure (over et eller andet) og vil overtage jorden (af en eller anden grund) og beslutter, at de vil hverve Jean Grey (det fremgår heller ikke helt hvorfor). De er i øvrigt usårlige… det meste af tiden.

Det hele kulminerer med en af de der klassiske CGI-tunge superheltefinaler, som i øvrigt er overstået på et kort og kedeligt øjeblik.

'X-Men: Dark Phoenix' er ikke en håbløs superheltefilm, den mangler bare en del for at blive rigtig god, og den lykkes på ingen måde med både at være en stærk, selvstændig historie og elegant at binde sløjfe på hele 'X-Men'-universet.

Instruktør: Simon Kinberg. Med: Sophie Turner, Jennifer Lawrence