»Jeg ved ikke, hvordan det er at have en far, men jeg vil gerne finde ham, fordi han er en del af mig.«

Sådan lyder det fra 36-årige Aclam Joram i mandagens afsnit af 'Sporløs', hvor han – med hjælp fra vært Ditte Haue – leder efter sin biologiske far, som han aldrig har mødt.

Det eneste, han ved om ham, er, at han er en italiensk læge ved navn Giovanni De Virgillo, der var udstationeret i Tanzania i forbindelse med arbejde for en nødhjælpsorganisation fra 1982 til 1983.

Selvom det ikke er meget at gå efter, lykkes det at finde Aclam Jorams far – og han viser sig ikke at være hr. hvem som helst.

Ditte Hau og Aclam Joram rejser til Rom i jagten på hans far.
Ditte Hau og Aclam Joram rejser til Rom i jagten på hans far. Foto: Sporløs/presse
Vis mere

I jagten på Giovanni De Virgillo i den italienske hovedstad, Rom, besøger Aclam Joram og Ditte Haue byens største universitetsbibliotek, Allesandrina, i håb om at støde på faderens navn i fagbøger eller videnskabelige tidsskrifter, som han har skrevet i løbet af sin mangeårige karriere som læge.

De finder dog noget helt andet. Faderens navn dukker nemlig op i en bog om den velhavende og indflydelsesrige Lancia-familie, som tilbage i 1906 grundlagde det ikoniske italienske bilmærke af samme navn.

»Det er ikke din far, det der, tror du? Ej, det er ikke til at tro,« siger værten Ditte Haue, mens de sidder og bladrer igennem bogen, der indeholder historier og billeder af Lancia-familien og tilføjer:

»Det ville ellers have været en flot familie at komme fra.«

I bogen om Lancia-familien er der et barndomsbillede af Giovanni De Virgillo, som Ditte Hau og Aclam Joram forsøger at sammenligne med det eneste billede, den 36-årige har af sin far.
I bogen om Lancia-familien er der et barndomsbillede af Giovanni De Virgillo, som Ditte Hau og Aclam Joram forsøger at sammenligne med det eneste billede, den 36-årige har af sin far. Foto: Sporløs/presse
Vis mere

Bogen viser sig dog – trods Ditte Haues skepsis – at være alt andet end en blindgyde. Giovanni De Virgillo på billederne i bogen er efter alt at dømme præcis den mand, som Aclam Joram er på jagt efter – hans far.

»Alle drømmer jo om at finde den rige onkel, men oftest, når vi leder efter familiemedlemmer i 'Sporløs', er der tale om meget fattige kvinder, som har måttet give deres barn væk på grund af uheldige økonomiske eller sociale omstændigheder,« siger 'Sporløs'-værten til B.T.

»Så tanken om, at der skulle være et billede af Aclams far i en coffee table book om familien bag et af de mest ikoniske bilmærker, virkede helt surrealistisk. Jeg var så forvirret. På nogle punkter troede vi ikke vores egne øjne, og på andre punkter kunne vi jo godt lægge to og to sammen.«

Ditte Haue opsøger – uden kamera – Lancia-arvingen på hans adresse i det ekslusive Trastevere-kvarter i Rom. Her går han med til – uden kamera – at møde Aclam Joram. Dog vedkender han sig ikke faderskabet.

Aclam Joram er rørt, efter han i programmet møder sin far for første gang.
Aclam Joram er rørt, efter han i programmet møder sin far for første gang. Foto: Sporløs/presse
Vis mere

På dagen for mødet kommer Aclam Joram tilbage efter tre timer og fortæller med tårer i øjnene tv-holdet, at den italienske rigmand lige har fortalt ham, at han er hans far, og at han er åben over for at ses og holde kontakt.

»Det var godt nok en mærkelig oplevelse slet ikke at være med, da tiøren faldt. Normalt har vi en bekræftelse på, at det er den rigtige person, vi har fundet, men som tv-hold kunne vi ikke komme længere,« siger Ditte Haue.

»Vi har ikke været ude for noget lignende før. Det er meget usædvanligt.«

Afsnittet af 'Sporløs', hvor Aclam finder ud af, at hans far er italiensk millionærarving, kan streames på DR.dk.