23 år inde i dette århundrede er de 50 bedste film herfra allerede blevet kåret.

Det er seks anmeldere fra det anerkendte filmmedium The Hollywood Reporter, der har vurderet og udformet listen – og filmen, der topper den, vil måske komme bag på dig.

Det er nemlig ikke en film med gamle kendinge som Quentin Tarantino, Steven Spielberg eller Martin Scorsese i rulleteksten.

Tværtimod er det den taiwanske instruktør Edward Yangs film 'Yi Yi' fra 2000, der løber med førstepladsen.

Edward Young og to af skuespillerne i filmen, der er kåret til århundredets bedste, 'Yi Yi'.
Edward Young og to af skuespillerne i filmen, der er kåret til århundredets bedste, 'Yi Yi'. Foto: PASCAL GUYOT
Vis mere

Filmen handler ifølge det danske filminstitut om en middelklassefamilie i Taiwans hovedstad, Taipei, der igennem et epokegørende år oplever kriser, sygdom, kærlighed og fødsler. Filmen varer hele tre timer, men ifølge instituttet føles den ikke et sekund for lang.

Filmen skulle blive instruktøren Edward Yangs sidste. Han døde syv år efter filmens premiere af kræft.

Den Oscar-vindende instruktør Ryusuke Hamaguchi har i kølvandet på The Hollywood Reporters 'overraskende' kåring skrevet følgende om filmen:

»Yang (Edward, red.) og hans films eksistens var en åbenbaring for mig. Jeg forestiller mig det samme for mange andre asiatiske filmskabere af den samme generation,« lyder det blandt andet fra 'Drive My Car'-instruktøren.

Listen på de 50 bedste film fra dette århundrede er blevet udformet af seks anmeldere fra The Hollywood Reporter.

De beskriver selv, at der kun var ét kriterie for, at en film kunne snige sig ind på listen: De skulle alle seks enten elske, synes om eller i det mindste respektere hver en film på listen.