Nona Gaprindashvili, den første kvinde, der kunne kalde sig stormester i skak, har sagsøgt Netflix.

Hun anklager streamingtjenesten for, det hun kalder ‘en ødelæggende løgn’ og kræver millioner af dollar i erstatning. Det fremgår af det søgsmål, som hendes advokater i denne uge sendte til Netflix, skriver New York Times.

Det er Netflix-serien ‘Dronninggambit’, der er anledning til balladen. I serien spiller Anya Taylor-Joy den fiktive, Beth Harmon, der bliver kvindelig stormester i skak. Men i Netflix' fiktive verden bliver der sagt en sætning, som er faldet den virkelige georgiske skakspiller for brystet.

Så meget, at hun altså mener, det bør koste streamingtjenesten millioner af dollar.

Takket være Beth Harmon er interessen for skak eksploderet verden over. Også i Danmark.
Takket være Beth Harmon er interessen for skak eksploderet verden over. Også i Danmark. Foto: Netflix
Vis mere

I serien er Beth Harmon til en skakturnering i Moskva, da en kommentator siger:

»Det eneste usædvanlige ved Beth er hendes køn, og selv det er ikke unikt i Rusland. Der er Nona Gaprindashvili, som er kvindelig verdensmester, men som aldrig har spillet mod mænd«.

Den kommentar har den i dag 80-årige Nona Gaprindashvili fundet både ‘usmageligt sexistisk og nedværdigende’, fremgår det af søgsmålet til Netflix.

Ifølge den georgiske skakspiller har hun nemlig hele sin liv spillet mod mænd. Hun anklager derfor Netflix for at have løjet og for bevidst at nedgjort hendes karriere.

Den georgiske stormester i skak, Nona Gaprindashvili, har sagsøgt Netflix. Foto REUTERS/Irakli Gedenidze
Den georgiske stormester i skak, Nona Gaprindashvili, har sagsøgt Netflix. Foto REUTERS/Irakli Gedenidze Foto: IRAKLI GEDENIDZE
Vis mere

I et videointerview har Nona Gaprindashvili sagt følgende om søgsmålet mod Netflix:

»De forsøgte at skabe en fiktiv karakter, som banede vejen for andre kvinder, når jeg i virkeligheden allerede havde banet vejen for og inspireret generationer. Det er ironien. Det var en fornærmende oplevelse. Hele mit liv er blevet streget ud, som om det ikke var vigtigt.«

Ifølge en udtalelse til New York Times forsikrer Netflix, at de skam anerkender Gaprindashvili og dét, man kalder ‘hendes forbilledlige karriere’. Alligevel har streamingtjenesten ikke til sinds at give efter for erstatningskravet.

»Vi mener ikke, at dette søgsmål har merit, og vi vil på det kraftigste forsvare os i sagen,« lyder det fra Netflix.