Quentin Tarantinos ikoniske mesterværk 'Pulp Fiction' har 25-års jubilæum og har fra denne uge repremiere i udvalgte biografer landet over.

For 25 år siden blev Quentin Tarantinos status i Hollywood med ét ændret fra ‘lovende instruktør’ til megastjerne.

Det skete med den postmoderne genistreg ‘Pulp Fiction’, der med sin leg med kronologi, ekstreme selvbevidsthed, pludselige ultravold, sylespidse dialog og uendelige referencer til populærkultur har inspireret utallige filmskabere.

Den er kopieret mange gange, men er aldrig overgået, og selv blandt Quentin Tarantinos mange fremragende film må ‘Pulp Fiction’ siges at være hans hovedværk.

En film, der både dannede skole og pustede nyt liv i især Bruce Willis’ og John Travoltas karrierer – og i øvrigt stadig holder 100 procent i dag.

Jubilæet bliver fejret med en repremiere i udvalgte biografer i denne uge. Varm op til gensynet med disse 25 fakta, du måske ikke kendte.

 1. ‘Pulp Fiction’ fik i USA premiere 14. oktober 1994 – samme dag som ‘En verden udenfor’. De to film er henholdsvis nummer 8 og 1 på IMDBs brugergenererede liste over de 250 bedste film i verden.
 2. Filmen var nomineret til syv Oscars, men vandt bizart nok kun én – for bedste originale manuskript. ‘Pulp Fiction’ tabte til 'Forrest Gump' i kategorierne bedste film, bedste instruktør og bedste klipning.
 3. Filmen var den første, der var 100 procent finansieret af filmselskabet Miramax med den nu skandaleramte Harvey Weinstein i spidsen. Weinstein var i øvrigt ikke imponeret over Tarantinos meget lange manuskript og sagde angiveligt »What is this, the phone book?«, da han fik det i hånden.
 4. I filmens begyndelse filosoferer de to hitmen Jules og Vincent over, at man kan købe øl i biografer i Amsterdam, og at hollænderne putter mayonnaise på deres pommes frites. Quentin Tarantino skrev dele af manuskriptet, mens han boede i Amsterdam.
 5. To af de tre historier i filmen er i øvrigt skrevet, inden Quentin Tarantino skrev manuskripterne til gennembruddet ‘Reservoir Dogs’ og ‘True Romance’.
 6. Det berømte “The path of the righteous man...”-citat, som Samuel L. Jacksons Jules lirer af, inden han skyder folk, er ikke ordret hentet fra Ezekiels bog i Det Gamle Testamente, men er faktisk en blanding af Ezekiel 25:17 og 23. Salme i Salmernes Bog.
 7. Der er en reference til samme scene i Marvel-filmen ‘Captain America: Winter Soldier’. Her ser man Nick Furys (Samuel L. Jackson) gravsten, hvor inskriptionen lyder ‘Ezekiel 25:17’.
 8. Samuel L. Jackson er i øvrigt en Tarantino-favorit og medvirker i seks ud af filminstruktørens ni film: ‘Pulp Fiction’, ‘Jackie Brown’, ‘Kill Bill’, ‘Inglorious Basterds’, ‘Django Unchained’ og ‘The Hateful Eight’.
 9. Quentin Tarantino bryder sig ikke om product placement og har derfor opfundet en række fiktive brands, f.eks. Red Apple-cigaretter og burgerkæden Big Kahuna, som optræder i ‘Pulp Fiction’.
 10. James Gandolfini (fra ‘Sopranos’) var i spil til rollen som Vincent Vega, men foreslog John Travolta – der som bekendt fik rollen og et kæmpe skub i en ellers død karriere.
 11. John Travolta fik til gengæld så lidt i løn, at han flere gange har joket med, at da han betalte regningen for det hotel, hvor han havde boet under optagelserne, havde det nærmest kostet ham penge at lave filmen.
 12. Daniel Day-Lewis lagde billet ind på rollen som Vincent Vega og var også blandt filmselskabets favoritter, men Quentin Tarantino insisterede på John Travolta.
 13. Vincent Vega er bror til Vic Vega (fra Tarantinos instruktørdebut ‘Reservoir Dogs’, spillet af Michael Madsen). Tarantino arbejdede i en periode på en film om de to brødre, der skulle have fungeret som prequel til ‘Pulp Fiction’ og ‘Reservoir Dogs’, men droppede planen, efterhånden som John Travolta og Michael Madsen blev for gamle til at spille unge versioner af figurerne.
 14. Julia Louis-Dreyfuss sagde nej til rollen som Mia Wallace, fordi hun havde travlt med at spille Elanie i komedieserien ‘Seinfeld’.
 15. Uma Thurman fik som bekendt rollen som Mia, men var skeptisk i forhold til at sige ja. Hun blev først overbevist, da Quentin Tarantino havde læst hele manuskriptet for hende i telefonen.
 16. Mickey Rourke blev tilbudt rollen som bokseren Butch, men sagde nej, fordi han var optaget af sin kortlivede... boksekarriere.
 17. Jules’ berømte ‘Bad Motherfucker’-pung var Quentin Tarantinos egen.
 18. Det samme gjaldt for Vincents bil, en Chevelle Malibu fra 1964. Den blev i øvrigt stjålet, mens filmen blev optaget, og dukkede først op igen i 2013.
 19. Urge Overkill medvirker på soundtracket med sangen ‘Girl, You’ll Be A Woman Soon’, som blev det amerikanske rockbands med afstand største hit – det har i skrivende stund 38 millioner afspilninger mere end bandets næststørste hit på Spotify. Sangen er i øvrigt slet ikke en Urge Overkill-original, men en coverversion af et Neil Diamond-nummer.
 20. Dansescenen på Jack Rabbit Slim’s er kraftigt inspireret af en lignende dansescene i den italienske instruktør Federico Fellinis film ‘8 1/2’ fra 1963. Se det selv, hvis du søger på ‘Fellini 8 1/2 dance scene’ på YouTube.
 21. Filmen havde et budget på beskedne 8 millioner dollar – det kunne bl.a. lade sig gøre, fordi John Travolta fik en yderst beskeden hyre på 140.000 dollar. Til dato har den indtjent over 213 millioner dollar, så ‘Pulp Fiction’ var ikke bare en kunstnerisk, men også en stor økonomisk succes.
 22. I ‘Die Hard With a Vengeance’ fra 1995 siger Bruce Willis’ karakter, John McClane, at han sad derhjemme »smoking cigarettes and watching Captain Kangaroo«. Det er en linje fra sangen ‘Flowers on the Wall’ af The Statler Brothers – som spiller i bilradioen i scenen i ‘Pulp Fiction’, hvor Bruce Willis’ karakter, Butch, kører Marcellus Wallace ned.
 23. Ordet ‘fuck’ bliver sagt 265 gange i løbet af filmen. Det placerede ved filmens premiere ‘Pulp Fiction’ på en andenplads over de film, der benytter ordet flest gange – kun overgået af ‘Reservoir Dogs’, også instrueret og skrevet af Quentin Tarantino’. Begge film er dog blevet overhalet siden, bl.a. af Martin Scorseses ‘Wolf of Wall Street’, hvor der bliver sagt 'fuck' 506 gange – eller 2,81 gange i minuttet!
 24. I scenen, hvor Mia Wallace og Vincent Vega spiser middag på Jack Rabbit Slim’s, fortæller Mia om en pilotepisode af tv-serien ‘Fox Force Five’, hun har været med i. Den handler om fem kvinder, der deler øretæver ud og lyder til forveksling som ‘Kill Bill’, der fik premiere ni år efter.
 25. Scenen, hvor Vincent Vega hamrer en kanyle i Mia Wallace og injicerer hende med adrenalin, er lavet ved, at John Travolta trak en kanyle ud af Uma Thurman, hvorefter filmen blev spillet baglæns.