Ødelagt virksomhed, trusler og rocker-metoder. To direktører fortæller om de voldsomme konsekvenser af virkelighedens danske karteller

- Det eneste, jeg gjorde, var, at jeg sagde nej til at blive kriminel.Den sætning siger både Brian Hetland og Erik Andersen, da BT taler med de to tidligere direktører for henholdsvis et velrenommeret københavnsk vvs-firma og en succesfuld elektriker-virksomhed i Aarhus.

Begge er gået konkurs, fordi de nægtede at bøje sig for kartellers kriminelle sammensværgelser, der koster samfundet hundreder af millioner på årsbasis.

De to mænd er forlægget for karakteren Lars Halbo, der spilles af Anders W. Berthelsen i Charlotte Sachs Bostrups film ’Kartellet’, der har haft premiere over hele landet i denne uge.

En film hvor Halbo får ødelagt både sit levebrød og familieliv, da kartellet ved hjælp af trusler, vold og grov chikane, forlanger, at han skal deltage i ulovlige aftaler, hvor alt er aftalt på forhånd, og hvor bagmændene deler den oppustede fortjeneste over dyre middage på pæne restauranter.

- Den er ikke på nogen måde overdramatiseret, men beskriver tingene ret præcist, som de foregår, siger 56-årige Erik Andersen.

Lige på kornet

- Filmen er lige på kornet. Jeg var ved at besvime i biografen, fordi alle de gamle følelser væltede ind over mig, siger 52-årige Brian Hetland i dag.

Han er den, der har betalt den største pris, fordi han nægtede at bøje sig for vvs-kartellet.

I årevis var han udsat for konstant pres og en byge af terror, trusler, hærværk, vold og chikane fra kartellets bagmænd, der aldrig er blevet straffet. De fleste sager var forældede, da de kom frem i 2005.

- Jeg glemmer aldrig den dag, to ’flotte’ fyre i jakkesæt opsøgte mig på mit kontor, siger Brian Hetland, der var indehaver af det velrenommerede vvs-firma, Hetland VVS i København.

- De to rockere sad stille og roligt overfor mig og sagde, at jeg var på glatis, og at jeg var oppe mod større magter, end jeg anede. Og jeg skulle bare vide, at der var lavet en kontrakt på mig. Da jeg er vokset op på det mørke Nørrebro, vidste jeg godt, at det betyder alt fra en brækket finger til, at du kommer voldsomt ’til skade’ eller endda bliver likvideret, siger Brian Hetland, der insisterer på at stille op, også i dag, selvom han godt ved, at ’kontrakten’ nok ikke er annulleret.

I forbindelse med omtalen af filmen modtog han så sent som i forrige uge en sms med følgende besked: ’Hvis det er dig, der har stukket os, så nakker vi dig’.

- Jeg tror ikke, at den almindelige forbruger ved, hvor alvorligt det er, og hvor langt de vil gå for at få dysset det ned. Jeg har sikkert lavet nogle glidende tacklinger i mit liv, men jeg er opvokset med den holdning, at man skal opføre sig ordentligt, og jeg kan ikke være med i det snyd og bedrag, siger Brian Hetland.

Det den tidligere vvs-direktør kalder snyd og bedrag, betegnes af tidligere el-firmadirektør Erik Andersen som ’ren svindel og humbug’.

En gruppe af entreprenører slår sig sammen i al hemmelighed og sørger for at være de eneste firmaer, når der udbydes entrepriser på private eller offentlige byggerier. Ved hemmelige møder samstemmer kartellet deres bud, så ét af kartellets firmaer hver gang ligger lavere end de andre. Men med en oppustet fortjeneste oveni den reelle pris. På den måde deles kartellets medlemmer om opgaverne, med tilbud der typisk ligger mellem 20 og 30 procent højere end den reelle pris, og kan således stikke en anselig ekstrafortjeneste i lommen hver gang.

Mistede sit firma

- Og ligesom med rockerkriminalitet kan du ikke bare melde dig ind og så sige, at du godt vil ud af det måneden efter, siger Erik Andersen, der sammen med sin daværende forretningspartner Tue Lorentzen blev opsøgt i deres el-firma Danpro af branchens tunge drenge.

- En dag kom en af de store entreprenører fra et af landets største selskaber, og gav os fem minutter til at afgøre, om vi ville være kriminelle. Det tog os to minutter at afgøre, at det ville vi ikke, siger Erik Andersen.

- Det virkede helt forkert på os. Vi troede slet ikke, sådan noget foregik i et samfund som Danmark. Den konkrete sag handlede om renovering af sygehuse, og vi havde det sådan, at vi hellere ville have, at pengene gik til syge menneskers velfærd, end at de gik til direktørerne i nogle kæmpe koncerner, siger Erik Andersen, der mistede sit firma, og dermed sit levebrød, året efter.

Kartellet truede grossisterne på el-området til at droppe rabatterne til Danpro.

- Livet blev pludselig meget vanskeligt for os, da vi sagde nej til at deltage i kartellet, Grossisterne blev presset af kartellet til at forlange listepris af os, og en el-virksomhed der skal købe til listepris, kan lige så godt lukke, siger Erik Andersen, der dog kan tage æren for optrævlingen af en af de største kartelsager i Danmark indtil videre.

I alt 357 installatører over hele landet viste sig at være med i det hemmelige el-kartel, Elmer, der på bare ét år i 1998 kostede virksomheder og forbrugere 2,5 mia. kroner, skrev Berlingske i 2005, der har regnet ud, at bøderne løb op i cirka 25 millioner kroner til giganter som Monberg & Thorsens EL-PRO, Kemp & Lauritzen, ABB Electric og Semco.

- Da de store virksomheder blev dømt for kartel-virksomhed, fik de nogle bøder, hvor de grinede hele vejen ud fra retten. Hvorimod Tue og jeg mistede vores levebrød og vores firma. Fordi vi nægtede at være kriminelle, siger Erik Andersen, der var så heldig at slippe med sin familie intakt.

- Jeg prøvede at holde min familie udenfor i begyndelsen, men tilsidst kunne de ikke undgå at finde ud af, at der var noget galt. I dag er jeg i en anden branche, og har stadig min familie samlet, og jeg er ked af at høre, at det samme ikke er tilfældet for Brian Hetland, siger Andersen.

Bårebuket på døren

For Hetland fik afsløringerne store personlige konsekvenser. Hans dæk blev skåret op, der blev skrevet på hans bil, rockere stillede sig i vejen for ham, og en morgen hang en bårebuket, sat fast med en stor kniv, på hans hoveddør.

- Hver morgen stod jeg op som den første for at tjekke, om det var sikkert at gå ud. De havde også truet med at voldtage min kone, og jeg turde ikke fortælle familien om truslerne, men gik alene med det hele. Jeg kunne heller ikke tage på messe, uden jeg fik smidt et eller andet i hovedet. Det var til en messe i Herning nogen skrev ’stikker’ og ’forræder’ på min bil, så jeg måtte køre tværs over landet med de ord på bilen, siger Brian Hetland, der i dag er skilt og har mistet sit firma.

- Jeg håber, at det, at jeg står frem, måske kan få mine piger og min dejlige eks-kone til at forstå, hvad det var, der skete med deres far, da jeg gik helt ned, sige Brian Hetland, der i dag er sygemeldt og først sidste år sagde ja til psykologhjælp.

- Det skulle jeg nok have gjort noget før, for det går bedre nu. Jeg er en fighter og tror på, at jeg nok skal få mit liv tilbage, siger Hetland til BT, mens Erik Andersen siger:

- Jeg har et godt liv nu, jeg er blevet lidt ældre, og billedkvaliteten er måske dalet lidt, men jeg kan stadig se mig selv i øjnene i spejlet hver dag. Og det har også en vis værdi.