Mette Lisby og Jesper Bæhrenz står sammen med den Oscar-vindende producer Kim Magnusson bag en dansk tv-serie og en amerikansk film om den verdensberømte Victor Borge. De mener selv, at de er kommet under huden på den dansk-amerikanske komiker.

Mette Lisby og Jesper Bæhrenz har boet og arbejdet i Los Angeles de seneste otte år. De arbejder netop nu på en tv-serie og en film om den berømte danske komiker Victor Borge.

Op gennem 90erne blev parret kendt som hhv. komiker/skuespiller og radio/tv-vært, i dag bruger de meste af deres tid på at udvikle tv- og filmprojekter.

»Historien om Victor Borge er en vigtig historie at fortælle lige nu, fordi der er så meget fokus på forskellighed,« siger danske Mette Lisby, der har været gift med Bæhrenz i 15 år.

Serien om den verdensberømte danske komikerlegende Borge produceres i samarbejde med det Oscarvindende selskab M & M Productions.

»Victor Borge skabte et fællesskab gennem sin universelle humor. Han forstod at gøre humoren universel og finde fællesreferencer gennem musikken. Og som han sagde: Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker.«

Skriveparret Mette Lisby og Jesper Bæhrenz er nået omkring halvvejs med filmmanuskriptet, der er baseret på de mange kilder, der er til rådighed om Victor Borges liv. Scoopet er, at Victor Borges fem børn alle har givet samtykke til og bakker op om både film og tv-serie – og alle stiller op til uddybende interviews om deres berømte far, samt giver adgang til private fotos og arkiver.

»Det er alfa-omega for os,« siger Jesper Bæhrenz om at have familiens opbakning.

»Også fordi, der er så mange historier om Victor Borge, der ikke er blevet fortalt endnu.«

Skrive og producerparret slår fast, at tv-serien og filmen er to forskellige projekter. Tv-serien bliver en dansk produktion og vil fokusere på hele Victor Borges liv fra han stadig var Børge Rosenbaum og gjorde karriere på revyerne i Danmark til hans død i 2000.  Den danske komiker var uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og blev berømt for at kombinere sit musikalske talent med humor.

Hans show 'Comedy in Music' blev et kæmpe hit på Broadway.

»Det at bo væk fra sit fødeland som vi nu har gjort i 12 år giver en større forståelse af hvem Borge var,« siger Jesper Bæhrenz.

Mette Lisby og Jesper Bæhrenz er ikke i tvivl om, at de er de rette til at fortælle Victor Borges historie til både et dansk og internationalt publikum. Ligesom hos Victor Borge er deres hjerter splittet mellem USA og Danmark.

»Vi forstår hvor han kommer fra og vi forstår den historie han har haft. Hvad betyder det at vokse op i Classensgade i København? Som amerikaner har man ingen ide om hvad det betyder. Eller hvad vil det sige at være dansk og være en del af så lille en befolkningsgruppe? Og så pludselig være en del af en befolkningsgruppe på flere hundrede millioner?«

Filmen bliver en delvis amerikansk produktion og vil blive optaget primært i USA med amerikanske A-skuespillere. Den vil fokusere på den 31-årige Victor Borges flugt fra Danmark under jødeforfølgelsen under anden verdenskrig i 1940 og hans ihærdige arbejde for at slå igennem i USA.

»Filmen handler om essensen af Victor Borge som komiker. Den handler om hvordan han vender sin personlige tragedie til noget, som han deler med så mange andre mennesker. Han skaber et universelt sprog i skyggen af facismen og vender noget forfærdeligt og tragisk til et smil. Det er så basalt, som det.«

Mette Lisby er desuden den sidste, der interviewede den berømte dansker 10 dage inden han døde 91 år gammel lillejuleaften i år 2000.

»Han bliver drevet ud af det land, han elskede virkelig højt,« siger Mette Lisby.

»Han havde mange frustrationer over ikke at kunne komme tilbage. Men så skabte han sin egen succes og et univers, som han kunne kontrollere.«