Jeg havde sagt nej, hvis Ricardo skulle have været gjort til grin, siger Ulrich Thomsen om rollen som den udskældte lands-træner, dergjorde det umulige.

For 23 år siden vandt Danmark sensationelt EM, da et undertippet landshold med en udskældt landstræner slog de største fodboldnationer i Europa, og landet gik amok i national glædesrus.

Det er kulissen og kulminationen på ’Sommeren ’92’, der kører for fulde huse over hele landet i denne weekend.

 

Bag den dramatiske historie om holdet, der kom med på afbud, ligger historien om den misforståede landstræner, der skulle så meget igennem og først få dage før sin død fik den officielle hæder, han skulle have haft længe før.

Og det er dén vinkel, der tænder Danmarks internationale filmstjerne Ulrich Thomsen, der spiller den misforståede landstræner i premierefilmen.

»Hvis Richard Møller skulle stå tilbage, som den kliché han var udsat for dengang, så havde jeg sagt nej til rollen. Han har været nok igennem. Det er jo nærmest grotesk, at selvom han vandt EM dengang, så blev han stadig ikke anerkendt og hædret rigtigt for den triumf,« siger Ulrich Thomsen, der spiller landstræneren med den klingende fynske dialekt i instruktør Kasper Barfoeds ’Sommeren ’92’.

»I udlandet blev Richard Møller kåret til ’Verdens bedste træner’, mens han ikke fik noget som helst i Danmark. Herhjemme blev han ikke engang ’årets træner’,« siger Ulrich Thomsen, da BT møder den 51-årige skuespiller.

Latterliggjort

Han har fået fremragende anmeldelser over hele linjen for sit underspillede, underfundige og præcise portræt af mennesket bag landstræneren, der stod så meget igennem inden den uventede triumf.

Først vælger DBU ham fra som træner, så bliver holdet ikke kvalificeret til EM-slutrunden, han bliver latterliggjort for sit sprog og sin taktik, og både Michael og Brian Laudrup forlader det danske landshold, fordi de er uenige med Ricardo.

»Han nåede jo knap at komme i sportens Hall of Fame herhjemme før sin død. Så der gik jo lidt lang tid, og jeg syntes, at det var på sin plads, at give ham den hæder og anerkendelse i filmen,« siger Ulrich Thomsen knastørt med henvisning til, at Richard Møller Nielsen først blev optaget i DBUs Hall of Fame 22 år efter EM-sejren. I øvrigt en beslutning, der først blev truffet, mens landstræneren lå for døden sidste år.

Skræmt

»Udfordringen var at lave dramatik ud af en historie, der egentlig gik godt. Så dramaet skulle være Richards historie med selve turneringen og alt det andet som kulisse.«

Du var ikke skræmt ved tanken om at pille ved en så massiv national begivenhed og personificere en virkelig person?

»Joeh, det var jeg. Ikke af historien som sådan, men det at skulle beskrive en virkelig person, der stadig levede på det tidspunkt. Det har jeg ikke prøvet før. Store personligheder har typisk en særlig karakter og en stærk personlighed, og risikoen er, at man kommer til at overdrive de træk.«

Masser af klicheer

Klicheerne ligger lige til højrefoden, også de sociale klicheer. Hvis du er fra Jylland, så er du fra landet, hvis du er fra København, er du enten smart eller klog, eller arbejderklasse, og hvis du er fra Fyn, så er man lidt lalleglad og sikkert meget flink, men man vil i hvert fald ikke tillægge dem et ansvar,« siger Ulrich Thomsen:

»Richard Møller har også lidt under, at han har passet ind i den kliché som fynbo. Så udfordringen har været at finde en balance, hvor man gør ham troværdig, så man føler med ham. Og når man griner, at man så grinermedham - og ikkeadham,« siger Ulrich Thomsen og tænker sig om, så den karakteristiske panderynke over næsen ved højre øjenbryn bliver meget synlig:

»Jeg har set andre film, der er på grænsen til udlevering. Og selvom denne her film bestemt har komedieelementer, så angreb jeg det som et stykke dramatik og ikke som en komedie. Man kan lægge komedie oven i drama, og man kan lægge drama oven på komedie. Selvom han også havde humor, så var det her en alvorlig mand i en alvorlig situation. Og Richard Møller var meget berørt, og meget ked af det, der skete i pressen. Hvor han jo nærmest var hadet af en eller anden årsag,« siger Ulrich Thomsen, der har researchet grundigt om det menneske, han skulle spille.

Kontaktede Ricardos søn

Udover bunker af tv-klip og reportager samt talrige interview om og med Richard Møller Nielsen, har Ulrich Thomsen også konsulteret Ricardos søn Tommy Møller Nielsen for at få et så nuanceret og komplet billede af manden som muligt.

»Så jeg var glad, da Tommy sendte mig en besked, og jeg talte med ham til gallapremieren. For han var meget begejstret for filmen, og det er jeg meget glad for. Han var så grebet, at når han lukkede øjnene, havde han nogle gange svært ved at høre forskel på, om det var hans far eller ham der skuespilleren, der talte. Så det er godt at vide, at al den tid, vi har brugt på filmen, og noget af det skrivebordsarbejde, jeg har lavet, har givet en eller anden form for bonus,« siger Ulrich Thomsen.

 

 

’Sommeren ’92’ er instrueret af Kasper Barfoed med manuskript af Anders August. Udover Ulrich Thomsen medvirker blandt andet Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Birgitte Hjort Sørensenog Lene Maria Christensen. Filmen har premiere i denne weekend over hele landet.