- Jeg vidste, jeg ikke skulle være kommet, sagde den danske filminstruktør, da han lørdag aften mødte publikum i den tyske hovedstad.

Den danske filminstruktør Lars von Trier udløste lørdag aften næsten tumultagtige scener, da han mødte beundrere i Berlin.

Hundredvis af mennesker søgte at få adgang til Babylon-biografen i østdelen af byen, hvor Trier blev udspurgt af et panel på tre filmkendere. Det var hans første offentlige optræden i Tyskland, siden han blev udelukket af filmfestivalen i Cannes i maj, efter at han erklærede, at han var nazist og ikke bryder sig om jøder, især ikke kollegaen Susanne Bier.

Trier har siden beklaget sine udtalelser, som åbenbart ikke har mindsket entusiasmen for hans film i forbundsrepublikken. Menneskemængden, der ville ind i biografen, var så ivrig for at få adgang, at en af kontrollørerne advarede om, at man ville lukke dørene, hvis ikke folk udviste tålmodighed og holdt op med at mase sig frem.

Biografen har plads til 500 mennesker, men der blev åbenbart lukket flere ind, for adskillige gæster måtte tage til takke med at stå i gangen. De fleste gæster var i tyverne og trediverne.

Aftenen formede sig som en hyldest til Trier, og da en dansk journalist hen imod slutningen stillede et spørgsmål om begivenhederne i Cannes udløste det buh-råb blandt publikum.

- Vi er alle nazister et eller andet sted, svarede filminstruktøren.

- Der er ting, som kan slippes fri.

Ifølge Trier er det en fordel at behandle den slags i åbenhed.

- Det er forkert ikke at tale om det, sagde han.

Trier virkede navnlig i begyndelsen nervøs.

- Jeg er fuldstændig overvældet. Jeg vidste, jeg ikke skulle være kommet, sagde han om arrangementet.

En af årsagerne til, at han alligevel var rejst til Berlin, siger informerede kilder til Berlingske, er, at han ville berolige tyske investorer, som er vigtige for hans filmprojekter. En fransk netavis skrev kort efter udtalelserne i Cannes, at den tyske del af Arte, en fransk-tysk TV-kanal, ikke længere ville skyde penge i hans film.