Foto: ANDY RAIN

’Top Gear’-værten James May fylder 50.

De fleste danskere kender ham fra tv-succesen ’Top Gear’. Bilprogrammet, der kører på uendelig repeat på TV3+. James May er den lidt kiksede fyr med halvfjerdserhåret, der sammen med Jeremy Clarkson og Richard Hammond er vært. Med op imod 350 millioner seere på verdensplan er det et af de mest populære underholdningsprogrammer på tv overhovedet.

Men James May laver meget mere end det. Han har lavet vinprogrammer og programmer om legetøj. Programmet ’James May’s Man Lab’ er hans seneste hit. Her hjælper han den moderne mand med at genfinde gør-det-selv-dyderne fra dengang, far var knægt. Det er ’Store NØRD’ for voksne. Alt sammen med en autentisk teknikbegejstring, der ville efterlade de fleste voksne mænd en smule forlegne. Men ikke May. Han brænder igennem på sin cocktail af nøgen begejstring, bundløs viden og sin fjumrede facon.

’Keep it real’ - leveret med en halvkikset amerikansk accent. Det var svaret, da jeg for et par år siden i et interview i London spurgte James May om hemmeligheden bag hans tv-succes. Han laver kun programmer, der går i ét med hans indre nørd. Og den troværdighed mod sit autentiske jeg er hans opskrift på succes.

Han er født i Bristol i 1963. Han sang i kirkekoret, indtil han langede en af sine korkolleger en flad. I skolen blev han drevet af en tilbagelænet dovenskab, der sjældent rakte til karakterer ud over det middelmådige. I fritiden samlede May cykler, producerede drager og lavede krigsskibe og fly i Lego og Airfix. Interessen for musik bestod fra tiden i kirkekoret, og han afsluttede universitetet med en grad i musikvidenskab, som han ikke har brugt siden.

Fyret for fræk finurlighed

Efter en serie småjob bragte interessen for biler ham til bilmagasinet Autocar, hvor han dog blev fyret i 1992. Som redigerende på Autocars ekstratillæg om årets biler ændrede han på indledningerne i en serie små artikler. Første bogstav i hver artikel var stort og i rød. Satte man de røde bogstaver efter hinanden, stod der løst oversat: ’Du synes sikkert, det her blad er rigtigt fedt. Men du skulle prøve at lave det. Det er røvsygt.’ Og så gav redaktøren ham sparket.

Han har haft den samme kæreste i over 13 år, men ingen børn. Han har en svaghed for både klassiske biler og motorcykler, og så har han et lille fly med kendingsbogstaverne GO-OCOK - et ordspil på hans faste vending: ’Oh cock,’ som han altid udbryder, når han kludrer i det på skærmen.

May startede som vært på ’Top Gear’ i 2003, og siden er han gået fra succes til succes. Men kan man virkelig stryge til tops ved bare at være autentisk og nørdet? Uden en forkromet karriereplan?

’Jeg var ikke en synderligt ambitiøs ung mand. Jeg havde masser af interesser, men havde ingen jordisk idé om, hvad jeg ville være. Og så skete tingene ligesom bare. Så - desværre - der var ikke rigtigt nogen plan, svarede han nærmest undskyldende.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.