Den nye danske film ’En, to, tresomt’ handler om to veninder, der bliver enige om at dele den samme kæreste
Kunne du dele din kæreste eller ægtefælle med en anden? Eller kunne du selv blive forelsket i flere og have lyst til et seriøst forhold med dem alle?
De fleste vil umiddelbart nok svare nej til de spørgsmål, men for en stadigt større gruppe danskere hører det til hverdagen at leve i et ’polyamorøst’ forhold, som det hedder. Det lidt prekære emne tager den nye danske komediefilm ’En, to, tresomt’ under kærlig og ærlig behandling.
Filmen, der får premiere i morgen, handler om det unge kærestepar Siff og Lucas, 21 og 27 år, hvis tosomhed brydes af Siffs 20-årige veninde Maria, der ikke bare låner en sofa, men ender med at lave en skemalagt deleordning om Lucas med Siff.
Læs også: Fra 'Far til fire' til pikant trekant
En konstellation, der virker fremmed for mange, men som er virkelighed for 42-årige Anja Lysholm, der er erklæret polyamorøs og åben omkring det. Sammen med andre ligesindede har hun været inde og se filmen før premieren og kan sagtens genkende flere af situationerne fra sit eget liv som polyamorøs.
- Det, de oplever, er jo kærlighed og forelskelse og ikke bare sex. De bor sammen og prøver at få en hverdag til at fungere, så for mig at se er det et polyamorøst forhold, siger hun til BT.
I filmen ser man, hvordan deres nye aftale i begyndelsen går fint, men går i hårdknude for især Siff, der bliver mere og mere trist og jaloux. Og netop jalousi er noget, man kan støde på som polyamorøs, fortæller Anja, som dog mener, at personernes adfærd og problemer i filmen bærer præg af deres unge alder.
- Jeg var inde og se filmen med et par andre polyamorøse, og flere gange sad vi og råbte i kor ’kommunikation’. Snak nu om tingene. I en scene hører pigerne Lucas ad, hvem han elsker mest. Men i virkeligheden er der måske bare ingen rangorden, fortæller hun og tilføjer, at det generelt mest er kvinderne, der er åbne over for tanken om det alternative forhold, hvorimod flere mænd finder det skræmmende.
Læs også: Hver tredje har prøvet en trekant
De første 10 år af sit voksenliv levede Anja i et ganske almindeligt monogamt forhold, men var utro med jævne mellemrum. Først da hun for otte år siden så en udsendelse fra USA om et par, der levede polyamorøst med flere partnere, faldt tingene på plads.
Siden har hun kun været sammen med kærester, der accepterede, hvis hun en dag blev tiltrukket af en anden - og vice versa.
- Lige nu er jeg sammen med en gift mand med børn, som lever i et åbent forhold. Men ligesom i filmen har jeg også boet med en kæreste i et stabilt forhold, hvor jeg havde en kæreste ved siden af, som jeg så måtte forsøge at få mast ind i kalenderen. Udfordringen er at strukturere sin tid, og her er fordelen for parterne i filmen, at alle tre bor sammen. Dog synes jeg, at de er en smule for planlagte, at de laver et skema, hvor de har ham på skift hver anden dag, med en enkelt hviledag til ham. Sådan foregår det ikke i virkeligheden. Det er jo ligesom et almindeligt kæresteforhold. Man har bare flere af dem på samme tid, griner hun.
Læs også: Guide: Har du mod på et åbent parforhold?At leve åbent som polyamorøs
Der er ikke tal på, hvor mange polyamorøse, der er i Danmark, men en lukket Facebook-gruppe har 600 medlemmer, fordelt ligeligt på køn, og tallet stiger stødt. Og det er kun positivt, at der nu kommer en film, der behandler emnet med et glimt i øjet, siger Anja, der selv har været udsat for fordomme som ’tag i swingerklub, du er blevet svigtet som barn, du er helt forkert af natur’.
- Jo mere oplysning og debat, der kommer, desto nemmere bliver det for os polyamorøse at leve åbent. For mig er det en seksualitet ligesom at være homo- eller hetero. Det er ikke som sådan et valg, for hvis man lægger låg på det, bliver man et ulykkeligt menneske.