En af de dyreste tv-serier, der nogensinde er gået i produktion, The Crown, får premiere på Netflix i morgen. Ifølge både britiske og amerikanske medier er pengene lagt godt ud. Serien følger Dronning Elizabeth IIs liv, og ifølge kritikerne er serien smukt eksekveret.

Første sæson af Netflix-serien The Crown lander på streaming-tjenesten i morgen. Serien skulle efter sigende have kostet Netflix 130 millioner dollars for de første to sæsoner, hvilket gør det til et af de absolut største budgetter i tv-historien.

Amerikanske Netflix har bevæget sig over Atlanten, for at producere en serie om Englands hjerteblod. Kongehuset. Serien kommer til at munde ud i seks sæsoner af ti afsnit, der tilsammen skal beskrive dronningen Elizabeth IIs 60 år på tronen. Det var et klogt træk af streaming-tjenesten, mener den britiske avis The Telegraph.

»Der var en frygt for, at The Crown, med et amerikansk publikum i tankerne, ville være et overdrevet respektfuldt og åbenlyst billede af den royale historie, men det er et sofistikeret drama for voksne,« skriver anmelder Ben Lawrence.

Dronningen er smukt portrætteret

Serien er skrevet af Peter Morgan, der blandt andet står bag det Oscar-vindende portræt af Elizabeth II i »The Queen«, tilbage i 2006. The Crown er fiktion baseret på virkelige hændelser. Ifølge The Guardian udtalte Peter Morgan på »The British Academy of Film and Television Arts«, at et hold bestående af syv-otte reaseachere har sikret historisk korrekthed.

Dronning Elizabeth, der i dag er 90 år gammel, har ikke kommenteret på udsigten til det historiske drama. Det har ingen fra kongehuset. Det eneste, der er at spotte, er fra en hendes falske Twitter-bruger »Queen_UK«, der har over halvanden million følgere på Twitter.

Skuespillerinden Claire Foy, spiller dronningen og gør det efter sigende glimrende, hvis man lytter på anmelderne. Ifølge det amerikanske magasin Variety portrætterer Claire Foy rollen som dronningen af England med »klarhed og fænomenal kontrol«.

En trussel for BBC

Selvom udsigten til en ny god dramaserie er positivt nyt for seerne, så er serien ifølge Jane Martinson, fra britiske The Guardian, dårligt nyt for de engelske produktionshuse.

»Netflix er bedst kendt for amerikanske produktioner såsom House of Cards og Stranger Things, men deres indgang til britisk drama viser et skift i tv-industrien, hvor BBC møder stigende konkurrence fra internationale rivaler, der er mere adrætte og har bedre ressourcer,« skriver hun i et indlæg.

Kapitalen fra Netflix har gjort det muligt at lægge ekstra vægt på detaljerne. Efter sigende skulle tv-holdet blandt andet have brugt 35.000 dollars på en kopi af Dronning Elizabeth brudekjole og godt 250.000 dollars på et vintage tog.