Under Sandet blev aftenens store Bodil-vinder
Under Sandet blev aftenens store Bodil-vinder Foto: Pressefoto

Det nervepirrende drama »Under sandet« blev aftenenes store vinder med tre priser, da årets Bodilstatuetter lørdag aften blev uddelt i Bremen Teater i København.

Både i kategorierne bedste danske film, bedste mandlige hovedrolle (Roland Møller) og bedste mandlige birolle (Louis Hoffman) var der hæder til den smukt iscenesatte og ubærlige fortælling om minerydning på vestkysten i sommeren 1945.

Hos kvinderne blev det  Mille Lehfeldt, der løb med årets Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i komedien »Lang historie kort«, mens Trine Pallesen tog statuetten for bedste kvindelige birolle for sin rolle i »Nøgle Hus Spejl«.

Danskfødte Anna Karina modtog på scenen en Æresbodil for sit virke i international film fra den franske nybølge og fremefter. Bodilprisen for bedste dokumentarfilm gik til koldkrigsgyseren The Man Who Saved the World instrueret af Peter Anthony.

Bodilprisen 2016


Kathrine Windfelds mindelegat uddeltes for første gang ved aftenens Bodilfest. Legatet blev indstiftet med midler fra en indsamling blandt instruktørens efterladte og vil fremover blive givet som udmærkelse for en indsats, der fremmer og fokuserer på kønnenes ligestilling i filmbranchen. Denne allerførste legatportion på 50.000 kr. tilfaldt manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for deres arbejde med at nuancere kvindeportrættet i tv-serien »Arvingerne«.

Bodilfesten er også en fejring af de hårdtarbejdende håndværkere i den danske filmbranche. Således var der en Særbodil til tonemester Peter Albrechtsen for hans entusiastiske og dygtige lydarbejde på danske film. Årets bedste fotograf er ifølge Danske Filmkritikere Magnus Nordenhof Jønck, som fik en Bodilpris for sit arbejde på filmene »Nøgle Hus Spejl« , »Krigen« og »Bridgend«.

Roland Møller

En særlig jury nedsat blandt Danske Filmkritikere havde valgt scenograf Mia Stensgaard til at modtage Scenograf Forbundets Henning Bahs-pris for sit produktionsdesign på »Mænd og Høns«. Desuden modtog May el-Toukhy og Maren Louise Käehne prisen for Årets bedste manuskript for filmen »Lang historie kort«.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.