Stunt: Danske Deni Jordan er nomineret til en stunt-Oscar

Han er blevet kørt over, sprængt i luften, kastet ud fra svimlende højder og tusind andre ting. Men Deni Jordan er sluppet fra det hele med kun få skader. Han er stuntmand og så tæt på virkelighedens superhelt, som man kan komme.

Nu ærer Hollywood det danske multitalent. Han er nomineret til en Taurus World Stunt Award, der er stunt- og action-genrens pendant til en Oscar.

Stunt-veteran


Deni Jordan har været professionel stuntmand siden 1989 og er den første dansker, der er blevet nomineret til den prestigefyldte pris.

- Det er fantastisk, at man fra lille Danmark er blevet bemærket. Jeg blev superglad og hoppede og sprang, fortæller Deni Jordan om den aften, der var mail fra USA.

- Det er jo det allerstørste, vores branches Oscar. Så ja - det er min karrieres højdepunkt.

Det er rollen som stuntmand og -koordinator i den britiske udgave af Wallander-krimien 'Firewall', der har sikret ham en nominering i kategorien 'Best action in a foreign picture' (bedste action i en udenlandsk film, red.). Deni Jordan grundlagde Den Danske Stuntskole med Martin Spang Olsen og er altså en af de danske stuntveteraner.

Tyskerne plejer at vinde


Jordan tvivler dog på, at han får en statuette i Hollywood 15. maj.

- Det er næsten altid tyskerne, der vinder. De kommer med kæmpemæssige stunts. Vores scene er egentlig ikke så vild, men den er rigtig stramt lavet, forklarer han og nævner eksplosion, biljagt og slagsmål som nogle af ingredienserne.

Dermed sætter han også fingeren på, hvad danskerne kan.

- Vores force er, at vi er nødt til at være allround. I USA er de meget specialiserede, mens jeg er nødt til både at kunne noget med biler, ild, høje fald osv., forklarer han.