- Jeg håber ikke, det er dig, der er morderen, kommer det helt spontant fra fotografen.

- Det håber jeg heller ikke, smiler skuespilleren Olaf Johannessen tilbage.

Han kan for alvor mærke, at han er blevet hvermandseje for 1,7 millioner danskere hver søndag aften i rollen som statsminister Kamper i ’Forbrydelsen III’. Fra den ene dag til den anden.

- Ja, det er lidt underligt at have spillet teater i årevis, nogle gange for højst 100 personer, uden at der har været noget genkendelse i det, og så opleve hvordan folk smiler eller kommer hen til mig på gaden. Forleden var der en sikkerhedsvagt, der råbte: ’Der kommer statsministeren!’ Selv om vi er blevet advaret på forhånd, så er det noget, man lige skal vænne sig til. For det er jo ikke mig, men Kristian Kamper, de synes, de kender, fortæller Olaf Johannessen.

Egentlig var han blevet bedt om at komme til casting som Sarah Lunds makker, PET-agent Borch, der spilles af Nikolaj Lie Kaas. Men da forfatter Søren Sveistrup og producent Piv Bernt så båndet igennem, sagde de til sig selv: ’Jamen, der har vi jo vores statsminister!’

For Olaf Johannessen var det lidt af en udfordring at trække i statsministerhabitten. - Jeg havde haft en lille rolle i ’Borgen’ sammen med Sidse Babett i rollen som statsminister, så jeg spekulerede over, hvordan min ’statsminister’ skulle være.

- Jeg googlede forskellige statsministre og lod mig inspirere af den norske statsminister, Jens Stoltenberg, som efter Utøya-tragedien formåede både at være følelsesladet og optræde som landsfader.

Ud at køre med De Radikale


Han har ikke talt med nogen danske statsministre forud for rollen.

- Men folkene bag ’Forbrydelsen’ forsøgte faktisk at få mig ud at køre med Helle Thorning eller Lars Løkkes valgbus under valgkampen, der var i fuld gang på det tidspunkt, men det kunne ikke lade sig gøre.

I stedet kom han ud at køre med De Radikale, (ligesom Jonathan Spang og Trine Pallesen. red.).

- Jeg tror, det var tilfældigt, at jeg også kom ud at køre med De Radikales valgbus. Det havde nok været mere spændende at følge Lars Løkke og Helle Thorning, der virkelig havde meget at kæmpe for. Jeg lagde især mærke til, hvordan de skiftede mellem at tale halvprivat og løssluppent sammen i valgbussen, og hvor hurtigt de kunne slå om til et instrueret repertoire, når de var ude af bussen.

Han kunne godt finde på selv at stemme på Kristian Kamper:

- Jeg kan godt lide ham. Han har en sag, han tror på, og som han virkelig kæmper for. Det gør ham også svag. Han stoler på nogle mennesker og har virkelig nogle følelser i klemme. Men han kan godt lukke af og være målrettet - og tro mig: Han har sine grunde.

Blåt øje og bule i panden


Ligesom alle de andre skuespillere har Olaf Johannessen ikke kendt sin skæbne på forhånd.

- Meget er også blevet lavet om undervejs, og det har været sjovt og spændende. F. eks. skulle jeg i begyndelsen have tre børn, men det blev lavet om til ét barn.

Til gengæld satte Olaf Johannessen makeup-damerne på overarbejde, da han mødte op med et blåt øje efter at være væltet med sin cykel.

- Det fik de dækket meget fint, så man ikke lagde mærke til noget. Det var straks værre, da jeg mødte op 14 dage efter med en ordentlig bule i panden, fordi jeg havde smækket en dør i hovedet på mig selv.