Mens TV2 har sendt den fanden- i- voldske skolelærer Rita på ubestemt sommerferie, er den lidt naive og kluntede folkeskolelærer Hjørdis tilbage på skærmen i aften  med sin egen lille serie i fire afsnit.

Det er første gang i dansk tv, at der laves en såkaldt ”spin-off” af en populær dramaserie, så det er både med stor alvor og en masse grin, at skuespilleren Lise Baastrup, 31, går til rollen som ”Hjørdis”.

Hun får kam til sin lange fletning af den filterløse musiklærer, spillet af Martin Brygman, der har tillagt sig en meget tysk accent, der minder om den tidligere danske landstræner Sepp Piontek.

»Det er en utrolig vigtig historie. Jeg er ikke selv blevet mobbet. Min oplevelse er, at dem, der mobbede andre, ikke havde det så godt, og det forsøgte man at forklare dem, der blev mobbet.  Det handler om at overleve selv, og om du kan fungere i en gruppe.  Men der kunne også være så meget gruppedynamik,  at jeg fik lyst til at sidde helt for mig selv,« siger Lise Baastrup midt i en sværm af børn, rekvisitter og filmfolk.

BT var med på en af de første dage, hvor serien blev optaget, og det føltes hjemligt for hele filmholdet med instruktøren Lars Kaalund bag monitoren. Alle forventede hvert øjeblik, at ”Rita” dukkede op og smækkede fødderne op på katedret. Også Lise Baastrup, der må vænne sig til at være hovedpersonen.

»Det er dejligt at være tilbage i de velkendte omgivelser, men jeg undrer mig hele tiden over, hvor Mille (Svendsen) er , indtil det går op for mig, at hun ikke kommer,« siger Lise Baastrup, der nu har overtaget ”Rita”s  garderobe, men slet ikke haft tid til at være der.

Hun er rørt over, at Hjørdis er gået hen og blevet ligeså populær en figur i seernes øjne som Rita.

»Det, der har rørt mig mest, er de henvendelser, jeg har fået , fra unge, der er startet på seminariet på grund af Hjørdis. At de vil være de positive lærere, der tror på, at alt kan lade sig gøre og tror på det gode i alle. Det er virkelig rørende.«

BT traf også  tv-forfatteren Christian Torpe på filmsettet under optagelserne, der fandt sted sidste sommer.

»Hjørdis er en fantastisk karakter. Jeg fik lyst til at lave noget positivt og udnytte alle de gode ting, der er i Hjørdis og give hende mulighed for at turde være sig selv og stå ved, hvem hun er,«fortæller Christian Torpe, der afslører, at Hjørdis i det allerførste udkast var en velmenende, homoseksuel  mand..

»Men så så jeg Lise Baastrup i en afgangsforestilling på Teaterskolen,  hvor hun stjal hele showet, og så  endte jeg med at skrive rollen specielt til hende. Hun har praktisk talt gives sig selv jobbet,« siger Christian Topre og fortsætter:

»En type som Hjørdis findes på alle arbejdspladser og andelsforeninger. Den godmodige og positive type, der får hverdagen til at hænge sammen. Som er vildt passioneret og går op i, hvordan omgivelserne har det og  nok er en smule naiv – som et voksent barn.«

Hjørdis møder verden med tillid, og i serien kommer vi lidt tættere på og får at vide, hvordan hun er blevet som hun er.  I serien kommer hun til at skulle bearbejde nogle af sine egne personlige traumer. Blandt andet dukker hendes far, spillet af Pauli Ryberg, op.

Optagelserne foregår samme sted som ”Rita” , nemlig en nedlagt skole i Rødovre, der engang husede Statens Pædagogiske Forsøgscenter.

»Det var aldrig gået, hvis vi skulle optage på en skole. Derfor ledte vi efter en nedlagt skole, der giver netop det liv og ægthed, vi er så begejstrede for,« forklarer producenten Jesper Morthorst fra SF Film, der også producerer ”Rita” og ”Badehotellet” for TV2..

Skolelederen Helle, spillet af Ellen Hillingsø er den eneste af de velkendte ”Rita”-spillerne, der er med i ”Hjørdis”. På rollelisten er også Robert Hansen som far til et af børnene.

”Hjørdis”, TV2 Mandag kl. 20.00