Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I 23 år var han en af rejsemilliardæren Simon Spies’ mest betroede medarbejdere. Med ret til at bestemme sin egen løn og fikse det, Simon Spies ikke selv orkede.

- Hvis I kan blive enige med Damm, så er det i orden, genfortæller Holger Damm sit mandat, med rejsemilliardærens let genkendelige, gnæggende stemme.

Da Simon Spies bollede midt på gulvet i et københavnsk værtshus i et berømt pressestunt, var det Holger Damm, der måtte gøre Simon Spies’ mor god igen.

I dag nyder han sit otium, og tager imod i privaten, omgivet af minder fra tiden i inderkredsen af et stykke nyere danmarkshistorie. Et fotografi af ham og Simon Spies på en af de utallige rejser hænger i mellemgangen, og i entreen et minde fra Simon og Janni Spies’ bryllupsfestligheder. Finansdirektøren oplevede på tætteste hold venskabet mellem Simon Spies og Mogens Glistrup, som instruktør Christoffer Boe har ladet sig inspirere af i filmen ‘Spies & Glistrup’, der får premiere i næste uge.

- Man kunne godt mærke på dem, at de var tætte. Glistrup lavede ikke noget fis, når Simon var i nærheden. Han kunne gennemskue med det samme, hvis der var noget i vejen, fortæller han.

Simon var en flink fyr

Igennem alle årene blev både stort og småt klaret ved Spies-koncernens såkaldte ‘onsdagsmøder’, hvor direktionen var samlet. Mogens Glistrup var, som firmaets juridiske rådgiver, ofte med.

- Der var Glistrup ganske normal og neutral. Indtil han fandt på sine skattefiduser. Så sagde Simon ‘det kan du godt glemme alt om’. Så fik han lov til at lave det hele om igen. Men han var i grunden en flink fyr.

Mogens Glistrup klarede paragrafferne bag rejsedirektørens mange farverige forslag.

- Driften havde han ikke en skid med at gøre, men alt det juridiske var godt at have ham til. Han var god, det kan jeg love jer. Indtil han begyndte på alt sit skattelort. Det var ikke sagen. ’Det er vist noget møg, det du har lavet der’, sagde Simon til ham.

Ordet ‘skat’ hænger sammen med Mogens Glistrup, som mottoet ‘Spies, rejs og vær glad’ hænger sammen med rejseselskabet. Ikke alene udløste han jordskredsvalget i 1973 med sit oprør mod skattetrykket, men hans juridiske begavelse fandt også alle hullerne i loven.- Det var for at pisse på politikerne og slå fast, at lovene var noget møg. Han kunne bare lave det, som han ville. Det kunne de ikke tåle, for det viste sig, at han fandt alle fejlene. Det var han genial til. Lidt for genial, for både revisionen og jeg fandt senere ud af, at det slet ikke gik i firmaet, fortæller Holger Damm.

Glistrups kreative selskabskonstruktioner kom i offentlighedens søgelys, og rejsemagnaten måtte reagere.

- Det var en ekspeditionssag. Revisionen fandt ud af, at det ikke gik. Så fik vi det trevlet op og betalte regningen. Færdigt arbejde. Det var en større sag i offentligheden, og den skulle vi ikke have hængende på os. Det ville være døden, hvis nogen fandt ud af, at Simon snød i skat. ’Vi skal betale den skat, der skal betales’, sagde Simon. Han vidste godt, at Glistrups fiduser ikke var så gode.

- Vi skrev en check, og så var det ude af verden, fortæller han om episoden, hvor Simon Spies skrev en check på 29 mio. kr. til skattevæsenet og fik vendt en ødelæggende sag til et positivt pressestunt.

Madpakke i brummen

Skattesagen påvirkede dog de to personligheders venskab, der begyndte på kollegiet Regensen i 1948.

- Jeg vil ikke sige, at de blev uvenner, men forholdet blev noget koldere. Det var dog ikke værre, end at Simon sagde, at han ville komme ind med en madpakke, hvis Glistrup måtte ind at sidde. Jeg tror ikke, de rigtig blev uvenner, husker Damm.

Som bekendt måtte Mogens Glistrup i ‘83 afsone tre år i Horserød for skatteunddragelse. Imens blev hustruen, Lene Glistrup, ansat på Spies’ hovedkontor.

- Det fortæller, hvor hjertet er henne, og hvad han har til overs for Glistrup, at han ansætter hans kone, mens han er i fængsel. Simon var sgu et godt menneske, det er helt sikkert, understreger Holger Damm.

Trods det tætte venskab var Mogens Glistrup aldrig en del af det, Simon Spies er berømt og berygtet for: Festerne, pigerne og flyet med indbygget bar, klaver, og hvad der ellers hører til.

- Glistrup var aldrig med til noget af det fis. Jeg mindes ikke, at han var med. Måske vores personalefest. Men alt halløjet bag kulisserne, det var han ikke med til, mindes Holger Damm.

Manden, der med egne ord tre gange har rejst jorden rundt med Simon Spies.

Andre læser også