Steve Carell og Ryan Gosling er blandt de mange stjerner i instruktør Adam McKays film om finanskrisen. Jaap Buitendijk
Steve Carell og Ryan Gosling er blandt de mange stjerner i instruktør Adam McKays film om finanskrisen. Jaap Buitendijk

Filmanmeldelse: 'The Big Short'

Umiddelbart lyder det som en umulig opgave. Men i ’The Big Short’ lykkes det faktisk at gøre finanskrisen i 2008 både underholdende OG morsom.

Filmens instruktør Adam McKay er ellers bedst kendt for lette Will Ferrell-komedier som ’Anchorman’ og ’Old School’. Men i stedet for at fokusere på tosssede tv-vejrmænd og forvoksede college-studerende, stiller McKay denne gang skarpt på selveste Wall Street.

Her møder vi en gruppe økonomi-nørder og outsidere, der alle har en fornemmelse af, at gulvet er ved at ryge ud af systemet.

Men i stedet for at advare og i fællesskab forsøge at forhindre nedturen, meler alle deres egen kage. Og i Adam McKays film er selv heltene temmelig anløbne.

Stjernerække
Værst af dem alle, er Christian Bales ækle spekulant Michael Burry, der satser sin formue på den kommende nedtur, som om Wall Street var ét stort casino. Og selvom både Steve Carell og Ryan Gosling, som hhv. hedge fund manager Mark Baum og bankrådgiver Jered Vannett væmmes ved kynismen, der omgiver dem, kan de heller ikke lade være med at skumme fløden, før mælken for alvor bliver sur.

For os almindelige dødelige kan den finansielle nedtur være skrupumuligt at forstå. Og udover at gøre det økonomiske ragnerok morsomt formår Adam Mckay også at forklare de komplicerede økonomiske sammenhænge, så selv en filmanmelder (næsten) forstår det.

Grænser til selvfedme
Fra tid til anden grænser filmen lidt til det selvfede: ’Nu skal I bare se, hvor smarte vi er’. Og som biografgæst får man nogle gange lyst til både at grine og græde. Men selv når humoren bliver lidt for gennemtænkt, vinder historien. Og stjernerækken, der også tæller Brad Pitt og Marisa Tomei, nyder tydeligvis hinandens selskab og den anderledes fortælleteknik, der flere gange nedbryder grænsen imellem publikum og lærred (den fjerde væg) - som når Justin Biebers eks-kæreste Selena Gomez henvender sig direkte til publikum og forklarer én af økonomividenskabens mest komplicerede teorier.

’The Big Short’ er sjov, seriøst absurd og fyldt med en nervøs energi. Filmen er bestemt ikke for alle. Men hvis du vil udfordres, så er ’The Big Short’ lige sagen.

4 stjerner
'The Big Short', USA, 2015.
Instruktør: Adam McKay.
Premiere over hele landet

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.