DR har haft et turbulent år på troværdighedsfronten. I januar instruerede TV-Avisen en gruppe mennesker i, hvordan de skulle demonstrere foran en retssal i Hjørring. I løbet af foråret stod satireprogrammet ’Absurdistan’ bag flere falske pressemeddelelser. Og senest kom det frem, at folkene bag programmet ’Læsø kalder’ også havde manipuleret i deres fremstillingen af virkeligheden.

Nu er det så DR3-programmet ’Fuckr med dn hjrne’, der er blevet taget ikke at have informeret seerne korrekt, skriver DR Kultur.

I det sjette program ud af otte, der blev sendt den 28. oktober, forsøger værten og illusionisten Jan Hellesøe at få den 29-årige Jes Lauritsen til at tro, han har haft et tidligere liv. Det gør Jan Hellesøe ved at afspille et bånd, han selv har indtalt med informationer om et tidligere liv, for den 29-årige, mens denne sover.

Umiddelbart virker tricket. Jes Lauritsen tror pludselig, han er en anden, da han vågner op. Men hvad seerne ikke får at vide er, at han også blev påvirket på andre måder end via båndet.

- Inden jeg blev lagt til at sove, kom jeg ind i en bil, hvor jeg blev hypnotiseret. Så jeg var hypnotiseret under alle optagelserne, hvor hypnotisøren også fulgte med rundt. Da jeg så programmet, undrede jeg mig over, hvorfor de ikke nævnte hypnosen, siger Jes Lauritsen til DR Kultur.

DR3-redaktør Irene Strøyer afviser, at seerne ikke er blevet informeret om hypnosen. Hun mener, det bliver fortalt i en speak.

- Vi har ikke haft nogen intentioner om at snyde seerne. Vi kunne måske godt have uddybet speaken, men der er en fin balancegang mellem, hvor meget vi skal fortælle for ikke at ødelægge oplevelsen for seerne. Har vi i det her tilfælde valgt at sige for lidt? Det kan sagtens være, siger Irene Strøyer.

Men den forklaring er bare ikke god nok, mener lektor i journalistisk ved RUC, Mark Ørsten, og henviser til DRs egne etiske retningslinjer.

Her står der blandt andet, at det skal være ”enkelt for seerne at afkode programmet og brugen af de fortællemæssige greb”.

- Når man har nedskrevne forpligtelser om, at fortællemæssige greb let skal kunne afkodes, så skal man guddødeme overholde dem. Man kan godt bruge iscenesatte scener og bruge hypnose, men når man ikke gør opmærksom på det, er det problematisk - og det er det her, siger Mark Ørsten og peger på, at ’Fuckr med dn hjrne’ blot er endnu et eksempel på, at DR ikke overholder egne retningslinjer.

- DR mister troværdighed hver gang, man kan rejse tvivl om, hvorvidt reglerne bliver fulgt, siger han.