Tirsdag sendte DR dokumentarudsendelsen om tre piger, der arbejder benhårdt for at få topkarakterer. Til tider bliver arbejdspresset så hårdt, at pigerne knækker i forsøget. Her kan du læse, hvordan det er gået pigerne efter dokumentaren.

Flere og flere unge piger i Danmark kæmper en hård kamp for at få topkarakterer, der skal sikre adgang til deres drømmeuddannelse. For nogle betyder det, at de må give afkald på socialt samvær, har en stresset hverdag og i værste tilfælde bryder '12-tals pigerne' sammen på grund af den store arbejdsbyrde.

Læs også:

I tirsdags kunne man i DR-dokumentaren 'Historien bag Historien: De perfekte piger' følge tre gymnasiepigers jagt på høje karakterer i den store gymnasietest SRP. Her fortalte pigerne om at gøre alt, der er muligt, for at sikre topkaraktererne. Og de unge piger går til stålet for at hive 10- og 12-tallerne hjem. Som 18-årige Matilde Bangsgaard siger i dokumentaren:

»Jeg vil have 12. Det her handler om mig, og hvordan jeg skal klare mig i fremtiden.«

Læs også:

Men hvordan klarede pigerne sig så til den store gymnasieprøve SRP? Det fik man nemlig ikke svar på i DR's udsendelse i tirsdags. BT har snakket med to af de tre piger - 18-årige Matilde Bangsgaard og 19-årige Regitse Zefting fra Vesthimmerlands Gymnasium i Aars.

Matilde Bangsgaard forklarer i DRs dokumentar, hvordan hun i 8. klasse blev så stresset over skolearbejdet, at hun begyndte at miste hår på sit hoved. Selvom det var et wake up call for hende dengang, prioriterer hun stadig skole over socialt liv. Målet er at komme ind på CBS.

Læs også:

Da BT snakker med hende, er det en stolt Matilde Bangsgaard, der kan fortælle, at hun fik den karakter, hun havde håbet på:

»Jeg fik 12, så jeg er rigtig glad. Jeg gjorde også mit bedste,« siger hun.

Men hvordan er det så gået hende siden dokumentaren, og hvad er planerne for fremtiden på den anden side af sommerens afsluttende eksamener?

»Jeg har været med i nogle musical-projekter og synger stadig i kor. Så der er blevet lidt mere plads til fritid. Men det er ikke førsteprioritet, for skolen er vigtigere. Familien kommer dog i første række. Men selv der forsøger jeg også at yde mit allerbedste. Ellers er jeg ikke helt tilfreds,« siger Matilde Bangsgaard.

Læs også:

Efter sommerferien er planen stadig, at hun vil starte direkte på enten International Business eller International Business & Politics på CBS i København. Der er ikke tid til at tage sabbatår og rejse, mener Matilde Bangsgaard:

»I gymnasiet får vi konstant tudet ørerne fulde af, at vi skal søge studierelaterede aktiviteter, hvis vi ikke studerer. Og jeg har ikke fundet noget, som jeg havde lyst til, der samtidig var studierelateret,« siger hun.

Hun vil derimod straks i gang med sit videregående studie lige efter sommerferien. For som hun siger, så elsker hun at gå i skole.

Læs også:

Matilde Bangsgaards veninde Regitse Zefting fra Vesthimmerlands Gymnasium medvirkede også i dokumentarudsendelsen og var ligeledes oppe til samme SRP-prøve:

»Jeg fik 10, og jeg er godt tilfreds. Jeg gjorde det bedste. jeg kunne, så det er fint nok,« siger hun til BT.

Hun har også mærket på egen krop, hvad prisen for de mange timer begravet i skolebøgerne kan være. I dokumentaren fortæller hun, at hun for cirka et år siden begyndte at få migræneanfald og måtte gå til skolepsykolog for at få hjælp.

»Jeg vil jo gerne det hele. Karriere, fritid og familie. Men der er trods alt kun 24 timer i døgnet. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at strukturere mit skolearbejde,« siger hun.

Læs også:

Der er forskel på de to veninders planer for fremtiden. Regitse Zefting har nemlig ikke tænkt sig at begynde på drømmestudiet direkte efter sommerferien.

»Jeg skal mange ting. Jeg skal rejse i sommerferien, og til august tager jeg til Tanzania for at være frivillig i tre måneder. Og til februar vil jeg ind og aftjene min værnepligt. Jeg ved endnu ikke, om jeg tager et enkelt eller to sabbatår,« siger Regitse Zefting, der drømmer om at læse jura i Aarhus for at blive advokat.

Læs også:

Både Matilde Bangsgaard og Regitse Zefting står netop nu midt i eksamenstiden, og har klaret sig igennem de skriftlige prøver. Nu venter så de allersidste mundtlige prøver. Først efter den sidste prøve får de de samlede karakterer. Begge piger fortæller, at de har gjort deres bedste og har en god fornemmelse i forhold til det adgangsgivende snit, der skal sikre deres fremtidige drømmestudie.

BT har kontaktet den tredje pige fra dokumentarudsendelsen, men hun ønskede ikke at kommentere udsendelsen.