Den folkekære skuespiller Jess Ingerslev, der 67 år gammel tabte til kræften og sov stille ind mandag eftermiddag, var kendt for sin rolle som gnavne onkel Anders i seks 'Far til fire'-film.

Men allerede op gennem 1980'erne nåede han at gøre et stort indtryk på dansk børne-tv op gennem ´80'erne.

Mange danskere over de 30 år kan måske huske Danmarks Radios børneserie ‘Ude på noget’ med Palle, Polle og Ruth. Den fantastiske trio, der kunne rejse rundt i hele verden ved at fotografere med et kamera, blev spillet af Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby.

Skuespillerinden Ghita Nørby, 79 år, som også har spillet sammen med Jess Ingerslev i mange andre forestillinger, er trist over nyheden om, at hendes elskede, gamle kollega er død, 67 år gammel.

Læs også:

- Åh nej. Jeg har spillet meget med Jess og holdt forfærdeligt meget af ham. Den dybt musikalske begavede mand. Han var vidunderlig og kunne det hele. Ganske enkelt, siger Ghita Nørby til bt.dk

Deres børne-tv -serie 'Ude på noget' i otte afsnit, med Palle, Polle og Ruth i den røde rutebil, den onde skurk, Sigurd Kæphøj (Tommy Kenter), samt den håbløse hjælper Hr. Fladmast er nærmest blevet kult. Og ifølge Ghita Nørby var Jess Ingerslev en fornøjelse og stor inspiration at arbejde sammen med.

-  Jeg holdt meget af ham og beundrede ham, lyder de store ord til bt.dk

Rystet Per Pallesen
Også en anden folkekær skuespiller, Per Pallesen, har haft fornøjelsen af at være på revy- og teaterscenen med Jess Ingerslev adskillige gange. Han er i chok over, at hans gamle ven er gået bort, da bt.dk ringer med de triste nyheder.

- Nej, det er ikke sandt. Åh, for pokker altså, er Per Pallesens første reaktion.

RUNDSPØRGE 1

- Jamen, jeg er rystet over det. Jeg har spillet meget sammen med ham, og det er et stort tab. Han er nok en af de mest talentfulde skuespillere, vi har haft overhovedet i det her land. Han kan synge, han kan danse, han kan spille, han kan tegne. Han mestrer simpelthen alt inden for vores fag, fortæller 72-årige Per Pallesen, som godt vidste, at hans gamle kollega har været syg i længere tid.

Jess Ingerslev havde fået blærekræft - en sygdom, der navnlig rammer ældre mænd. Cirka en tredjedel af mænd, der får konstateret blærekræft, dør inden for en fem-års-periode.

- Det er godt, han har fået fred, men når man har været så meget sammen med ham, som jeg har, så er det bare ikke særlig rart at høre, siger Per Pallesen stille.

- Det at være skuespiller er sgu' et hårdt liv. Vi er oppe til eksamen hele tiden. Hver gang der er premiere.  Og jeg tror også, det har redet Jess lidt som en mare nogle gange. Præstationsangst får man jo nogle gange lidt, når man er ældre, siger Per Pallesen.

Sidst, han så Jess Ingerslev på en scenen, var på Betty Nansen Teatret for et par år siden.

- Han var dygtig som altid. Han var buldrende talentfuld og indfriede i den grad sit talent, lyder det fra Pallesen.

Har mistet sin mentor

Teaterchef på Betty Nansen Teatret, Peter Langdal, beskriver Jess Ingerslev som hans mentor og læremester.

- Jeg er rigtig trist over, at han ikke er der mere. Han har jo været et centrum i enormt mange kreative processer. Vi havde sådan en fjollet regel om, at hver gang, vi startede noget nyt sammen, skulle Jess lære et nyt instrument. Han kunne spille alt. Han var super intelligent, læste leksikon som natlæsning, var en super begavet, fantastisk skuespiller med et ovenud unikt artistisk talent, siger Peter Langdal til bt.dk.

LÆS OGSÅ:

- Stinkende musikalsk, en timing, der sagde spar to til alt. Og på scenen turde han godt udstille sig selv, hvilket er meget befriende siger han.

Jess' mørke dæmoner

Det er ingen hemmelighed, at Jess Ingerslev, som mange store kunstnere, har haft nogle mørke dæmoner, der plagede ham.

Læs også:

- Han var også et meget følsomt menneske. Nogle gange kunne de mørke dæmoner i hans lykkelige perioder folde sig ud til noget helt fantastisk på scenen. Det er også mit indtryk, at de her mørke, indre dæmoner også plagede ham lidt i hans sidste år. Hvis man siger, at teater er glæde og sorg i et, passer det på Jess, lyder det fra instruktør, Peter Langdal, som synes, det er ubeskrivelig trist, at hans gamle læremester er død, kun 67 år gammel.

- Han var et musikalsk geni, kunne spille alle instrumenter, man gav ham i hånden, og frem for alt var han en rigtig gøgler. Han døde alt for tidligt, det er et chok, han allerede er væk, det kan jeg slet ikke holde ud  at tænke på. Der havde nok ligget mange sjove stunder endnu, siger Peter Langdal.

- Men jeg har ham i dybt i inderlommerne og jeg bruger ham hver dag stadigvæk, siger Peter Langdal, som laver sin sidste forestilling 'Mefisto' på Betty Nansen Teatret.