»Vi er lullet ind i en forkælet tankegang, hvor vi tager alting for givet,« siger Rasmus Bjerg, der stiller spørgsmål ved sit eget - og alle andre velbjergede danskeres liv, når han åbner for sluserne i sit nye show.

»Det er godt I ikke var her for en uge siden, så var jeg faret rundt som en skoldet skid.«

Rasmus Bjerg virker stenrolig, den dag BT er på eksklusivt besøg i teatersalen, hvor den 41-årige skuespiller øver på sit andet soloshow. Der er premieren på showet i dag, torsdag d. 28. september på Bremen i København. Så hvis man er kommet for at få historien om nerver uden på trøjen, er man gået forgæves.
Manden er nærmest så urokkelig som sit efternavn.

»Nu glæder jeg mig. Men for en uge siden, sad jeg og lavede om i manuskriptet og rev og flåede alt fra hinanden. Nu er det hele ved at falde på plads, og jeg er helt rolig,« siger Rasmus Bjerg i det mest bløde og beroligende tonefald. Som kun han kan.

I hans nye show Vel-Bjerget gør han ellers en dyd ud af at kaste sig selv 'ud på dybt vand' og lade publikum kigge ind gennem de sprækker i hans eget liv, der er det råstof han har med på scenen.

»Jeg ville have det dårligt, hvis jeg ikke selv risikerede noget, for hvis folk gider løse billet til at komme og se mig, må jeg også satse noget, og risikere at sætte min røv i klaskehøjde. Og da jeg jo dybest set ikke har andet end mig selv, må jeg jo sættte det jeg har på spil,« siger Rasmus Bjerg, der gerne vil have publikum til at tænke over, hvordan vi lever vores liv i den mest privilegerede - og forkælede del af verden. Fordi det er de tanker han selv går rundt med.

Og for Bjerg er der dybest set ingen forskel på ham, der står på scenen, og dem der sidder i salen.

»Jeg er ikke stenrig som Lars Seier eller Kirk Christiansen, men tilhører den store brede middelklasse som har det godt. Og dem er vi mange af. Nogen har det sværere end andre, men de fleste af os har det overordnet ret godt. Eller er i hvert fald i stand til at have det godt.«

»Og os der er født under lykkens stjerner i det her land, burde have overskud til at kunne tænke de tanker om, hvordan vi lever vores liv. For vi skal jo ikke bruge det meste af vores energi på at skaffe os det næste måltid eller tænke på hvordan vi holder regnen ude af vores hus. Derfor har vi en forpulet pligt til at tænke os om, og overveje om vi har et særligt ansvar,« siger Rasmus Bjerg, der selv er en godt velbjerget far til fire med hustruen Helle, og 'hus og sommerhus og alt det der':

»Jeg tager udgangspunkt i ærgrelsen over at have købt for små granitskærver til indkørslen, og at naboen har klippet hækken lidt for langt ned. Alle de her first world problems, der står i vejen for at lidt bredere udsyn. Vi er lullet ind i det her velfærdssamfund, og en meget forkælet tankegang, hvor vi er blevet vant til at tage det hele for givet. Og nu kommer der så nogle polariseringer i viores samfund, og vi får øje på hullerne, hvilket måske gør, at vi lukker os mere inde, og værner om det vi selv har. Solidaritet er et ilde hørt begreb for tiden. Det lugter af utopi og halvfjerdserlogik. Men vi kunne godt tage det begreb et nyt sted hen, for jeg synes, at det meget er blevet alles kamp mod alle, og at retorikken er blevet utroligt hård. Og der er en tendens til at rage endnu mere til sig, og til at dyrke grådigheden,« siger den 41-årige skuespiller, der ikke i første omgang havde blikket rettet mod scenen, da han var helt ung i Egtved.

»Mine forældre var kunsthåndværkere og socialister. Så mit lille ungdomsoprør handlede om, at jeg overvejede at melde mig ind i KU (Konservativ Ungdom), og ønskede mig en pyjamas fra Hugo Boss, samtidig med at jeg tænkte på at tage en uddannelse som markedsøkonom.«

Rasmus Bjerg griner af sig selv i dag, når han tænker på faderens uventede reaktion dengang:

»Min far sagde bare, at han synes det var fedt, at der endelig var én, der ville tjene nogle penge. Han mødte mig med tolerance og omfavnelse,« smiler Rasmus Bjerg, der sige at han ikke er specielt venstreorienteret, men alligevel har taget nogle af forældrenes værdier med sig.

»Nu står jeg så her som skuespiller, og har en masse muligheder, og et overskud der gør, at jeg kan tænke på andre. Og det kan være alt muligt. Fra det at samle ind til flygtninge, men også at tage sig tid til at give den hjemløse et smil, en femmer og en varm kop kaffe. Eller at jeg som offentlig person slår på tromme for nogle vigtige sager. Den store verden der buldrer derude, skal vi hjælpe, men vi har også nogle herhjemme, der kunne trænge til et løft og en hånd,« siger Rasmus Bjerg, der gerne vil have sit publikum til at grine, men ikke nødvendigvis konstant:

Rasmus Bjerg tænker sig lidt om, og smiler så med det glimt i øjet, hvor man er i tvivl om det er ham selv eller tilhøreren, han tager mest gas på:

»Det er jo en gudsbenådet gave, at jeg kan lave de her shows, hvor jeg reviderer mit liv, og stiller spørgsmål ved alt det jeg tumler med. Så er jeg fri for at gå til psykolog  - og jeg får oven i købet penge for at gøre det.«

Her kan du se Rasmus Bjergs show:


Rasmus Bjergs show 'Vel-Bjerg'et' har premiere på Bremen i København i aften, hvor det også spiller fredag og lørdag.
Derefter turnerer Rasmus Bjerg i hele landet indtil februar, hvor han kommer til følgende byer:
Silkeborg, Holstebro, Vejle, Roskilde, Aarhus, Herning, Kolding, Skive, Viborg, Aabenraa, 2 gange Odense, Aalborg, Esbjerg, Skanderborg og Horsens.
D. 11, 12, 13 og 14. oktober, er der ekstra shows på Bremen i København.


Rasmus Bjerg

Født d. 28. juli 1976 i Vester Nebel.

Bor i Vangede nord for København med hustruen Helle og deres fire børn: Anna, Villads, Walther og Ella.

Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole 2000.

Første teaterstykke: Ole Bornedals ' MacBeth' på Gladssaxe Teater i 1998.

Tv-gennembrud i Nikolai Lie Kaas' komedieserie ' Mr. Poxycat & Co.' på TV-Zulu 2001.
Udvalgte tv-serier: ' Livvagterne', ' Ørnen' og ' 1864'.

Udvalgte komedier og -serier: 'Politiets Indsatsstyrke', ' Wulfmorgenthaler', ' Dolph og Wulff' og ' Jul i verdensrummet'.

Udvalgte spillefilm: ' Til døden os skiller', ' Sover Dolly på ryggen', ' Player' og de tre ' Alle for èn'-film.

Spiller sin første filmhovedrolle i Ole Bornedals ' Så længe jeg lever' (om John Mogensen), der har premiere 8. marts 2018.