Søren Hauch-Fauchsbøll fra ’Familien Andersens julehemmelighed’ og aktuelle ’Så hatten passer’ har fået et nyt liv som klovn

»Helvede og patter. Jeg er den, der er røget«. Skuespilleren Søren Hauch-Fausbøll, 58 år og far til to, er tilbage som yndige Putte, der ønsker sig et par nye bryster i julegave, og som det bornholmske postbud, der er den, der er røget.

Det sker i TV2s Charlies genudsendelse af ’Familien Andersens julehemmelighed’. Lige nu er Hauch-Fausbøll, der for alvor blev kendt som ham inde i Bamse, på turné med drengene fra ’Hatten rundt’, med bl.a. Niels Olsen og Søren Østergaard - der i øvrigt også medvirker i ’Familien Andersens julehemmelighed’. Ellers arbejder han ofte som hospitalsklovn på Rigshospitalet. Lige siden han var helt lille, har han haft en drøm om at være klovn. Den drøm udlever han nu som klovnen Bip, der er syge børns allerbedste ven:

»Jeg har altid været fascineret af klovnen. Lige siden jeg gik i børnehave, har jeg drømt om at blive klovn eller skuespiller. Nu er min drøm gået i opfyldelse,« fortæller Søren Hauch-Fausbøll, der efter en lang skuespilkarriere på teater og tv gik i klovne-lære.

Foto: Nils Meilvang
Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»For 6-7 år siden hørte jeg om ’Klovne uden grænser’, der tager ud til flygtningelejre og spreder lidt glæde og tryghed og prøver at få børnene til at forstå, at der er andet end frygt og ulykker i verden,« fortæller Søren Hauch-Fausbøll og tilføjer;

»Det håber jeg også engang at gøre,« inden han fortsætter:

»Samtidig havde jeg hørt om arbejdet fra min kollega Gitte, der spiller Ælling i ’Bamses Billedbog’, og som har været hospitalsklovn i 10 år.

Så jeg blev mere og mere interesseret i at bruge mit erhverv på noget, der gav mere mening end blot at underholde, som jo også er godt nok. Men jeg vil gerne gøre en forskel.«

I lære som hospitalsklovn

Det har været lidt af et puslespil at få tid til både at stå i lære som hospitalsklovn og samtidig være skuespiller.

»På det tidspunkt gik jeg til prøver på en forestilling på Folketeatret og spillede revy på Menstrup Kro. Men jeg har fået lang line. Uddannelsen varer normalt halvandet år. Jeg var færdig efter to år.«

Nu er Søren Hauch-Fausbøll færdiguddannet, og arbejder fast to dage om ugen på Rigshospitalet og en gang imellem på Rønne Sygehus og er selv blevet mester for en lærling.

»Som hospitalsklovne ser vi det raske barn i det syge barn, så det har ikke været så hårdt for mig. Men hvis vi kommer ud for voldsomme oplevelser, har vi en supervisor, man kan bruge til at få bearbejdet tingene med. Det har jeg heldigvis ikke haft så meget af,« siger Søren Hauch-Fausbøll, der har glæde af at kunne trække på de mange års erfaring med improvisationsteater fra bl.a. ’Hatten rundt’.

Klovnerollerne har fulgt Søren Hauch-Fausbøll lige siden, han begyndte som skeuspiller-elev inde i DRs store, gule Bamse i ’Bamses Billedbog’, og det populære tøjdyr har fulgt ham igennem tykt og tyndt, også selv om der ikke længere laves nye tv-programmer.

Sommer i cirkus

Om sommeren optræder Søren Hauch-Fausbøll både som Bamse og som klovn i Ramasjangs ’Cirkus Summarum’. Og han er også med på hospitalsgangen - men nu bare som hånddukke.

»I øjeblikket findes der 34 hospitalsklovne, og der er ved at blive uddannet otte nye, så vi er over hele landet. Alene på Rigshospitalet er der 12 klovne. Jeg har nogle faste afdelinger, og så er vi også begyndt at arbejde med psykiatrien, med psykisk syge børn. Der er også en underafdeling for demente, der hedder ’Forglem-mig ej’,« siger Hauch-Fausbøll.

»Det er et utrolig meningsfyldt arbejde. Jeg kan komme på arbejde og være utrolig træt og næsten ikke orke, og så gå derfra, fyldt op med en anden energi,« siger Søren Hauch-Fausbøll.