TV3 og Henrik Qvortrup har skruet op for dramatikken i den nye sæson af det afslørende dokumentarprogram 'Børnelokkerne'.

I programmet afslører vært Henrik Qvortrup igen mænd, der leder efter sex med mindreårige piger. Programmets vagter foretager civile anholdelser af mændene, der har skrevet sammen med kvindelige lokkeduer, der har udgivet sig for at være mindreårige. Det sker i samarbejde med politiet, lyder det gentagne gange fra Henrik Qvortrup og TV3.

»Holdet bag 'Børnelokkerne' (...) vil stoppe de her voksne mænd, de vil i fuldt samarbejde med politiet anholde dem civilt,« lyder omtalen på TV3s hjemmeside.

»Politiet vil ikke have, at vi bruger ordet samarbejde, men vi må og kan nogle ting, som de ikke kan. Reelt er det et samarbejde forstået på den måde, at når vi skal ud og møde de her typer, giver vi en melding til politiet om der og der klokken det og det, og så holder de sig nogenlunde i nærheden. Vi har vagter med og har fået lov til at lave en civil anholdelse,« sagde Henrik Qvotrup på et pressemøde om programmet, som BT deltog i forleden.

»Vi er måske lige gået en cru eller to op i dramatik,« sagde han om de nye metoder - og konstaterede videre at responsen er positiv på programmet.

»Jeg er vant til at dele vandene. Her deler jeg ikke vandene. Folk synes, det er fedt.«

Men spørger man i de af landets politikredse, hvor programmet har været på optagelse og fået en mand i fælden, afviser ordensmagten at have et samarbejde med programmet.

I første afsnit var 'Børnelokkerne' i Herning, hvor konfrontationen forløb relativt udramatisk. Midt- og Vestjyllands Politi blev kontaktet inden da.

»Forud for optagelserne ved den første sag i vores kreds rettede produktionsholdet henvendelse til vores vagtcentral med spørgsmål om, hvorvidt de måtte foretage en civil anholdelse af gerningsmanden. Vores vagtcentral oplyste dengang, at produktionsholdet ikke måtte foretage civil anholdelse, men skulle afvente tilkaldelse af en politipatrulje,« siger politiinspektør Ole Henriksen til BT.

Har I haft et samarbejde med programmet?

»Vi har ikke et tættere samarbejde med programmet end vi har med enhver anden anmelder, der har oplysninger om et potentielt kriminelt forhold. Politiet har ikke medvirket i tilrettelæggelsen af programmet,« siger Ole Henriksen videre.

Han lægger heller ikke skjul på, at metoden ikke er en, han vil blåstemple.

»Grundlæggende mener vi, at man skal overlade politiarbejde til politiet. Det gælder også i de konkrete tilfælde i TV 3s program, hvor vi vurderer, at anholdelsen bør foretages af politiet.«

En lignende melding får man hos Fyns Politi.

»Vi har ikke noget samarbejde med det omtalte program, som rækker længere end det samarbejde, vi har med andre borgere. Det er en konkret vurdering fra sag til sag, når vi får en anmeldelse, om vi rykker ud. Med hensyn til tilladelse til civile anholdelser, så er det ikke noget vi kan give tilladelse til. Der gælder de samme regler for alle borgere, og de betingelser er reguleret i retsplejeloven,« lyder det fra politiets kommunikationsafdeling.

Redaktionen bag 'Børnelokkerne' har også haft kontakt til Rigspolitiet. Direkte adspurgt om Rigspolitiet billiger programmets civile anholdelser, svarer kommunikationsdirektør Anders Frandsen i en mail til BT:

»Vi anbefaler altid, at man overlader politiarbejde til politiet.«

BT har talt med Henrik Qvotrup, der ikke ønsker at stille op til interview. Han henviser til TV3.