Peter Plys er inspireret af en lille drengs yndlingsbamse, der igen fik navn efter en hun-bjørn i Londons zoologiske have.

Man slipper aldrig Peter Plys, når man først er blevet introduceret for ham som barn. Fordi bøgerne om ham – udover at være søde og underfundige – er en kilde til visdom.

Det er f.eks. hos Peter Plys, at mange første gang møder dette storslåede kærlighedsbudskab, der er alt det modsatte af smålighed og jantelov: »Hvis der nogensinde kommer en dag, hvor vi ikke er sammen… er der noget, du altid skal huske på: Du er modigere, end du tror, stærkere, end du ser ud til, og klogere, end du ved. Men den vigtigste ting er, at selvom vi ikke er sammen – vil jeg altid være hos dig.«

Kan man gå videre i livet med større ballast?

Det er samtidig årsagen til, at den kære gamle bjørn stadig holder, selv om det i morgen er 90 år siden, at han først så læselampens lys. Den dag i 1926, da den første Plys-bog udkom.

Vi kalder ham Peter Plys, men på engelsk hedder han Winnie-the-Pooh. Forfatteren er A.A. Milne, men ikke mindre vigtigt er, at de tilhørende tegninger er udført af E.H. Shepard. Begge er i dag uadskillelige, og bøgerne er siden oversat til mange sprog – bl.a. til latin, og hedder ’Winnie ille Pu’, i 1958. Det er samtidig den eneste bog på latin, der har været på New York Times’ bestsellerliste.

A.A. Milne gav sin figur navn efter en bamse, som hans søn Christopher Robin havde. Sønneke stod også model til figuren af samme navn. På dansk kom han til at hedde Jakob. Efterhånden kom også Christophers andet legetøj, Grisling, Tigerdyret og Æsel m.fl., med i fortællingerne.

Opkaldt efter canadisk sortbjørn

Virkelighedens Winnie var egentlig af hunkøn. Milne havde nemlig opkaldt sin bamse efter en canadisk sortbjørn, dersom unge var blevet købt af en canadisk officer, løjtnant Harry Colebourn, for 20 canadiske dollar af en pelsjæger.

Løjtnanten, der var på vej til England for at deltage i Første Verdenskrig, gav sin bjørneunge navnet Winnie efter sin savnede hjemby, Winnipeg.

Winnie kom med til England, hvor hun opnåede status af regimentsmaskot, og da løjtnant Colebourn drog videre til slagmarkerne i Frankrig, overlod han Winnie til Londons zoologiske have, hvor hun blev en populær attraktion. Her så også Mr. Milne og hans søn Robin bjørnen, og resten er historie. Siden købte Disney alle rettigheder til Peter Plys – både tekst og tegninger – og i tegnefilmene blev han forsynet med en lille, rød trøje.

Disneys plysbjørn er sød og sjov, men har ikke de litterære fortræffeligheder.

Og Christopher Robins originale, gule bamse? Jamen, den er permanent udstillet på New York Public Library. Finere bliver det ikke.