'Noget værre lort'. Så kontant var Ove Sprogøes reaktion, da han så resultatet af sit sidste stik i biografen i 1998. For det, der skulle have afrundet en æra i den danske filmskat, endte som et mareridt med det ene dødsfald efter det andet.

Den kommende biografi 'Ove Sprogøe' går tæt på filmen 'Olsen-Bandens sidste stik'. En efternøler til de populære film, men en sand ulykkesfugl, som danskerne - set i bakspejlet - aldrig skulle have haft.

I årene op til 1998 er Poul Bund­gaard - Kjeld - blevet mere og mere syg, men det er alligevel ham, der brænder for at lave en sidste film. Han får de to andre overtalt. Og Morten Grunwald - Benny - sikrer trioen en million hver - det højeste beløb i seriens historie.

Derfor går filmsettet helt i chok, da Bundgaard pludselig dør kort før de sidste optagelser. Men her ved man også, at Sprogøes hjerte er skrøbeligt, og ingen aner, hvordan de skal overbringe ham nyheden.

Dårlig timing

Morten Grunwald og sønnen Henning Sprogøe tager ud til Ove, der først reagerer med et »den vej går det jo«, og siden med sin sædvanlige galgenhumor:

- Kunne han da for helvede ikke have ventet bare fjorten dage, så vi havde fået det hele i kassen.

Filmen skal i Bundgaards ånd gøres færdig. Flere afløsere prøves af, og valget falder på Tommy Kenter. Men han forstår aldrig rigtigt at parodiere Kjelds stemme, og til sidst ender Kurt Ravn med at eftersynkronisere Kjeld.

Olsen-Bandens oprindelige instruktør Erik Balling, der selv har været ramt af blodpropper, har overladt roret til Tom Hedegaard. Men det svinger ikke mellem ham og Ove.

- Du skal kraftedeme ikke komme og fortælle, hvad jeg skal gøre. Det kan jeg godt selv finde ud af, kan man flere gange høre ham råbe efter Hedegaard.

En dag under optagelserne går den stærkt pressede Hedegaard hjem pga. kvalme. Dagen efter dør han af en hjerneblødning, 56 år gammel. Også skuespilleren Benny Hansen, der spiller portør i filmen, dør inden sidste 'take'.

Pinligt



Nordisk Film finder en ny instruktør, der kan samle stumperne, men Ove er ikke stolt af det resultat, han ser til gallapremieren 18. december 1998. Han synes, det er »direkte pinligt« at skulle hyldes på scenen efterfølgende.

Og Balling må senere give ham ret.

- Den film var næsten dømt, det var, som om Vor Herre sagde til os: 'Nu må I holde op'. Vi skulle måske heller ikke have lavet den, det var nok en film for meget, og det havde været lige så godt uden den. Men vi gennemførte det, og Ove var sådan én, der blev ved. Han løb ikke af pladsen. Han var til stede fuldt og helt. Også når det blev surt, skrev Balling i en anden bog, 'En fynsk vulkan'.

Ove Sprogøe selv dør først seks år senere, i 2004 af 'knust-hjerte-syndrom' - 25 dage efter, at hans Eva gennem 63 år er sovet ind.

'Ove Sprogøe - En biografi' af ­Jacob Wendt Jensen udkommer 27. ­oktober.