Instruktør Kathryn Bigelow forsvarer nu tortur-scenerne i sin seneste film 'Zero Dark Thirty'.
Instruktør Kathryn Bigelow forsvarer nu tortur-scenerne i sin seneste film 'Zero Dark Thirty'. Foto: MARIO ANZUONI
Den oscar-vindende instruktør Kathryn Bigelow har skabt kæmpe debat i USA med filmen ‘Zero Dark Thirty’, der handler om jagten på Osama Bin Laden. Filmen indeholder scener, hvor terrorister bliver ydmyget, og hvor den amerikanske efterretningstjeneste anvender den meget omtalte tortur-teknink ‘waterboarding’ på deres fanger.

Det har fået flere Hollywood-stjerner bl.a. Martin Sheen til at opfordre til, at man boykotter filmen, fordi den ‘hylder og retfærdiggør tortur som middel i kampen mod terror’. Ligeledes har en af medlemmerne af årets Oscar-komité David Clennon opfordret til, at ‘Zero Dark Thirty’ ikke bliver tilgodeset ved årets Oscar-show, hvor filmen bl.a. er nomineret i kategorien ‘Bedste film’.
Men nu tager Kathryn Bigelow, der også står bag filmen ‘The Hurt Locker’, bladet fra munden og forsvarer filmen. I et langt indlæg i avisen LA Times skriver hun bl.a.

- Jeg tænker, at nogle af de holdninger, der er udtrykt mod filmen, måske ville være bedre rettet mod dem, der faktisk har vedtaget de her love og procedurer i stedet for mod en film, der blot bringer historien til biograferne, skriver hun og langer ud efter sine kritikere.

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE


- Min personlige holdning, som har været genstand for mange spørgsmål, anklager og spekulationer, er, at Osama Bin Laden blev fundet takket være godt efterretningsarbejde. Tortur blev dog, som vi alle ved, anvendt i de første år af jagten. Det betyder ikke, at det var afgørende for at finde Bin Laden. Men at det er en del af historien, vi ikke kunne ignorere.

Dansk Oscar-bejler får ros i USA

‘Zero Dark Thirty’ havde premiere i USA sidste fredag og har modtaget Oscar-nomineringer i både kategorien ‘Bedste film’ og ‘Bedste originale manuskript’, og så er skuespilleren Jessica Chastain, der spiller CIA-agent i filmen også nomineret som ‘Bedste skuespiller’.

Filmen har dansk premiere 7. februar.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.