Oprindelseshistorien om den verdenskendte bamsebjørn Peter Plys er ikke helt, som vi troede. Det slår en ny bog om den mere end 90 år gamle bjørn fast.

I årevis har skabelseshistorien om AA Milnes elskede Peter Plys - eller Winnie-the-Pooh, som bjørnen hedder på engelsk - været slået fast: Bamsebjørnen var skulptureret efter en legetøjsbjørn, som Milnes søn, Christopher Robin, ejede. Samme Christopher Robin var i øvrigt inspirationen til Peter Plys' menneskeven, som på dansk fik navnet Jakob.

Men en ny bog slår fast, at det ikke var Christopher Robins legetøjsbamse, som Peter Plys fik form efter.

Bogen er sammenstykket af en stribe illustrationer og korrespondancer, som tilhørte Peter Plys' illustrative far EH Shepard. Sammen med AA Milne, som skrev fortællingerne, var EH Shepard, der tegnede Peter Plys og vennerne, hjernen bag den verdenskendte bamsebjørn.

Inden sin død i 1976 havde EH Shepard gjort en dyd ud af at forære de Peter Plys-ting væk, som han mente havde værdi.

Derfor skulle der også gå omkring 30 år, før nogen besluttede sig for at kigge de mange breve og illustrationer, som tilhørte boet efter Shepard, igennem.

Men da James Campbell, der er gift med Shepards oldebarn, i 2010 fik set nærmere på boet, kunne han gøre en opsigtvækkende opdagelse.

»EH Shepard havde en stor mængde materiale gennem sit meget lange arbejdsliv - han arbejdede fortsat, da han var 95. Mod enden af livet gik han gennem alt sit materiale og gav stort set alt det væk, han mente havde værdi ... Kort inden han døde, skrev han i noter til sine advokater, at alt det materiale, der var tilbage, ikke havde nogen værdi - skriblerier og tegninger. Det betød, at ingen så nærmere på det i 30 år,« siger James Campbell ifølge The Guardian.

Samtidig slår han fast, at Christopher Robins legetøjsbjørn ikke var den endelige inspiration til Peter Plys. Selvom den var med i overvejelserne og processen, så blev den fravalgt.

»Både han (EH Shepard, red.) og AA Milne indså, at Christopher Robins bjørn så for bister ud, ikke specielt nuttet, så de besluttede sig for, at de ville benytte en anden bjørn til illustrationerne. Da Shepard kom hjem, kom han i tanker om, at hans søn havde en bamsebjørn, så han tegnede den bjørn og sendte det til Milne, som mente, det var perfekt. Så (tegningerne, red.) er faktisk baseret på en bjørn ved navn Growler,« forklarer James Campbell.

Peter Plys-figuren Christopher Robins - som vi i Danmark kender som Jakob - er heller ikke udelukkende formet af Milnes søn af samme navn, men også af Shepards søn Graham, fortæller James Campbell. Ikke mindst på baggrund af et citat fra EH Shepard, der slår netop det faktum fast, at hans egen søn var til stor inspiration.

Historierne om Peter Plys er blevet udgivet på mere end 50 sprog, herunder på latin under navnet ’Winnie ille Pu’, som til dato er den eneste bog på latin, der har været på New York Times bestsellerliste. Den første bog om Winnie-the-Pooh udkom på engelsk i 1926.

Blandt andre populære dyr i Hundredemeterskoven, hvor Peter Plys bor, er Grisling, Tigerdyret, Æsel, Ninka Ninus, Kængu og Kængubarnet.

I dag ejer Disney rettighederne til Peter Plys-universet.

Den nye bog om Peter Plys har navnet 'The Art of Winnie-the-Pooh' og udkommer i denne uge. Den indeholder 150 billeder - 80 af dem er aldrig tidligere blevet udgivet - fra EH Shepards egne arkiver.

En original tegning fra EH Shepards hånd af Peter Plys, Grisling og Jakob.
En original tegning fra EH Shepards hånd af Peter Plys, Grisling og Jakob. Foto: AFP PHOTO / SOTHEBY'S LONDON
Vis mere