Biografgængere verden over sad med hjertet helt oppe i halsen. Mange fældede en tåre. Andre fik ondt i hjertet. Scenen i 'Titanic', hvor Jack siger et sidste farvel til sin elskede Rose, før han drukner i det mørke og iskolde vand, er en af storfilmens mest berømte - og kontroversielle.

Det er efterhånden ved at være 20 år siden, at filmen 'Titanic' tog hele verdens biografpublikum med storm, da den ramte både isbjerg og det store lærred tilbage i 1997. Den tragiske kærlighedshistorie mellem Kate Winslets karakter 'Rose' over for Leonardo DiCaprios 'Jack' knuste hjerter verden over. Men enhver, der set den klassiske storfilm, har med garanti også undret sig over, om ikke filmens ulykkelige slutning kunne være undgået. For var der virkelig ikke plads til dem begge oven på den massive dør, som 'Rose' klamrer sig til, mens hendes udkårne drukner i det iskolde hav?

Scenen er blevet diskuteret heftigt lige siden, og spekulationerne fik kun yderligere luft, da det populære program Mythbusters undersøgte myten og slog fast, at der skam var plads til dem begge på den massive dør.

Men nu tager 'Titanic's instruktør James Cameron endelig bladet fra munden. I et interview med Daily Beast giver han Mythbusters - og alle de mange filmelskere, som gennem årene har ærgret sig over Jacks 'unødvendige' død - svar på tiltale.

»Hør her, det er meget, meget simpelt: Læs side 147 i manuskriptet, hvor der står: 'Jack hopper ned fra døren og giver sin plads til hende, så hun kan overleve.' Så simpelt er det. Du kan efteranalysere alt det, du vil,« siger James Cameron.

Mythbusters' 'bevis' for at Rose sagtens kunne have fundet plads til sin elskede Jack på døren er instruktøren heller ikke imponeret over.

»Så du taler om episoden af Mythbusters, gør du ikke? Den, hvor de dræber myten? Ok, så lad os gennemgå den. Du er Jack, du befinder dig i vand, der er to grader under frysepunktet, din hjerne er ved at blive ramt af hypotermi. Mythbusters beder dig om at tage din og hendes redningsvest af, svømme under den ting (døren, red.), binde dig fast til den på en eller anden måde, så den ikke tipper over to minutter senere - hvilket betyder, du er under vandet for at binde dig fast til den i vand, der er to grader under frysepunktet. Det vil tage dig fem-ti minutter, så når du er kommet op af vandet igen, er du allerede død. Så det ville ikke fungere,« siger James Cameron og konstaterer tørt:

»De er sjove, og jeg elskede at lave det show med dem, men de er fulde af lort,« siger James Cameron om Jamie Hyneman og Adam Savage, som stod bag Mythbusters.

James Cameron indrømmer dog, at 'Jack' måske kunne have overlevet i det kolde vand, men det havde krævet ikke så lidt held - og en helt anden overlevelsesstrategi end at lægge sig op på den massive trædør ved siden af 'Rose'.

»Hans bedste chance var at holde sin overkrop ude af vandet og håbe på, at en redningsbåd kunne hvie ham op af vandet, før han døde,« slår James Cameron fast.

Interessant nok er Kate Winslett lodret uenig med sin instruktør. Da skuespillerinden sidste år var gæst hos den amerikanske talkshow-vært Jimmy Kimmel, blev hun spurgt ind til, om ikke 'Rose' i virkeligheden lod sin kæreste dø.

»Jeg er helt enig. Faktisk tror jeg sagtens, at der var plads nok til ham,« fortalte Kate Winslet dengang.

'Titanic' tangerede rekorden ved at vinde ikke mindre end 11 Oscars i 1997.