Snushanen Barnaby er så populær blandt danske seere, at det engelske tv-selskab har henlagt hans 100-afsnits-jubilæum til København. Lørdag vises afsnittet, hvor den engelske kriminalkommissær går på forbryderjagt i Danmark.

Neil Dudgeon, 53, føler sig godt tilpas i rollen som kommissær Barnaby. Også her hvor han for første gang i den engelske krimiseries historie er på udebane.

’The Killing Of Copenhagen’ er henlagt her som en hyldest til de danske seere, der er den populære engelske krimiseries mest trofaste publikum i verden.

John Barnaby må til København, da en småkagefabrikant fra Badger’s Drift bliver fundet død på Palads Hotel ved Rådhuspladsen.

Vil gerne på turné

Selv om Barnabys højgravide kone, Sarah, kan føde hvert øjeblik, må han og assistent Nelson, spillet af waliseren Gwilym Lee, af sted. Kagemanden bliver ikke det eneste lig.

- Jeg kunne sagtens forestille mig en ’Midsomer Murder World Tour’. Mord kender jo ingen grænser, så vi også kunne tage til Sverige, Østrig eller Italien. Alle vil sige ’ja’, sagde en begejstret Neil Dudgeon, da BT mødte ham under optagelserne i København i oktober sidste år.

Modsat mange af sine krimiserie-kolleger verden over har Barnaby aldrig et våben i hånden, og det tiltaler Neil Dudgeon.

– Det er det originale ved ’Barnaby’, og nok også en af forklaringerne på, at seerne elsker ’Barnaby’. Handlingen udspiller sig i de mest billedskønne landsbyer, rolig og sofistikeret, og er fyldt med bizarre mord og personer, der har hemmeligheder, som et modsvar til amerikanske krimiserier med alle de hektiske biljagter og skyderier, siger han.

Her er det den naturligste ting, at ofrene bliver dræbt af en nedfaldende gargoyle-figur eller skudt med bue og pil. Og så har vi en vicekriminalkommissær, der hverken er dranker eller fraskilt, men har et godt ægteskab, der selvfølgelig også udfordres undervejs.

Samarbejdsproblemer

Han har været utroligt begejstret for at arbejde sammen med sine danske medspillere, Ann Eleonora Jørgensen og Birgitte Hjort Sørensen, der var med til at gøre jubilæums-afsnittet til et af de mest sete afsnit i England, da det blev vist i februar.

– Barnaby og Nelson møder Danmarks svar på Barnaby og Nelson, og det varer lidt, før de finder ud af at arbejde sammen, fortæller Neil Dudgeon.

Barnaby roder rundt

Skuespilleren Ann Eleonora Jørgensen er helt enig. Det er første gang, hun spiller kriminalinspektør, og der er ikke meget Sarah Lund over hendes karakter:

- Neil og Gwilym er virkelig skønne at arbejde sammen med, og det har været interessant at opleve, hvor ens vi i grunden arbejder.

Jeg spiller en vicekriminalkommissær, der er en lille smule arrogant. Hun er sådan en no-bullshit-kvinde og ret kontant. Hun har aldrig hørt om Midsomer, og har ikke de store forventninger til Barnaby. Hun synes, Barnaby roder rundt i det.