Fredag kom den længe ventede trailer til 'Sommeren 92' - filmen om det danske fodboldlandsholds mirakuløse sejr ved EM i 92.

At det lige skulle være denne fredag, vi får en smagsprøve på filmen er ingen tilfældighed. Det er nemlig præcis 23 år siden, at Danmark tog fusen på hele den internationale fodboldverden og vandt EM efter en finalesejr på 2-0 over Tyskland.

27. august har filmatiseringen af eventyret præmiere i de danske biografer. Kasper Barfoed er instruktør og på rollelisten er blandt andre Ulrich Thomsen som daværende landstræner Richard Møller Nielsen, Cyron Melville som Brian Laudrup, Allan Hyde som Flemming Povlsen og Mikkel Boe Følsgaard som Kim Vilfort.

Ud fra traileren har filmen i høj grad fokus på EM-holdets træner Richard Møller Nielsen. Manden, der i 1990 fik den svære opgave at efterfølge 80er-holdets succestræner Sepp Piontek.

Til stor frustration for pressen og holdets offensive stjerner kom der til at blæse nye vinde over landsholdet med Richard Møller Nielsen ved roret. Træneren lagde i finurlige fynske vendinger ikke skjul på, at det var slut med løssluppen champagnebold. I stedet skulle holdet nu spille mere defensivt og disciplineret.

Som landstræneren selv i skikkelse af Ulrich Thomsen siger i filmen:

»Som et lille land må vi gøre op med en ting. Vil vi vinde, eller vil vi bare se godt ud. Jeg er træt af at se godt ud og tabe,« siger han til pressen forud for EM.

Til at begynde med blev den nye taktik for meget for både Michael og Brian Laudrup, der kort efter landstrænerens tiltræden i 1990 valgte at stoppe på landsholdet. Den defensive stil og manglende respekt for Richard Møller Nielsen fik skylden. Brian Laudrup klinkede skårene med Richard Møller Nielsen og nåede med til EM, mens storebror først trak i rødt og hvidt igen i 1993.

'Sommeren 92' er historien et mirakel bragt frem af et drønstærkt dansk kollektiv og en begivenhed, der stadig kan få nakkehårene til at rejse sig. Men det også et fiktivt kig ind bag kulisserne, om interne konflikter og personlige kampe.