Det er slut. Definitivt.

Så klar i mælet er i Nikolaj Lie Kaas om sin fremtid som vicekriminalkommissær Carl Mørck i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q.

Det sagde den 43-årige skuespiller, da BT fangede søndag ham på den røde løber ved Robert-prisuddelingen i København.

Først skal han dog indspille den foreløbige sidste i film i serien, ’Journal 64’, der efter planen får premiere i 2018.

»Når jeg har indspillet ’Journal 64’, så er det slut,« siger han til BT.

Beslutningen kommer i kølvandet på en debat, der har varet siden i sommer. Her gik Carl Mørcks ’far’, forfatter Jussi Adler-Olsen, ud i en klokkeklar kritik af måden, man har valgt at fortolke Carl Mørck på.

Samtidig satte han spørgsmålstegn ved, om Nikolaj Lie Kaas er den rigtige til rollen. Og Fares Fares, der spiller Carl Mørcks kompagnon, Assad, er måske også fejlcastet, mente Jussi Adler-Olsen dengang.

»Med al respekt for dem begge to, så er det dygtige skuespillere, men måske er det ikke de rigtige...,« sagde han til BT i sommer.

Nikolaj Lie Kaas er træt af al den virak, der har været.

»Jeg er ærgerlig over, at Jussi Adler-Olsen har været utilfreds med den måde, vi har fortolket Carl Mørck på. Jeg forstår ham ikke, fordi jeg synes, vi har meget at være stolte af,« siger han til BT.

Når indspilningen af ’Journal 64’ er kommet i hus, slipper filmselskabet Zentropa tøjlerne og overlader indspilningerne af de næste seks bøger i rækken til Nordisk Film. Her forventes det, at Jussi Adler-Olsen får større indflydelse på de kommende filmatiseringer.

Hvem der skal spille den nye kriminalkommissær er endnu ikke fastlagt.