Energreens finansdirektør Ulrik (Lars Simonsen) kan ikke klare presset. Iskold superdirektør (og skurk?) 'Sander' Nikolaj Lie Kaas trøster med kølig hånd.
Energreens finansdirektør Ulrik (Lars Simonsen) kan ikke klare presset. Iskold superdirektør (og skurk?) 'Sander' Nikolaj Lie Kaas trøster med kølig hånd.

Nu er det umuligt at kigge væk - ’Bedrag’ leverer endnu et spændende afsnit.

Hverken som seer eller medvirkende er der nogen vej tilbage efter fjerde afsnit af DR1’s nye krimidrama ’Bedrag’. Sikkerhedsnettet er nemlig revet væk, og alle er helt derude, hvor de ikke kan bunde. Og som seer er det nu umuligt at kigge væk.

Der ér noget umiddelbart tilfredsstillende ved Netflix-agtig streaming-tv, hvor man bare kan sætte sig ned og se samtlige afsnit af en ny serie på ét hug.

Men personligt er jeg taknemmelig for, at der nu går en uge, før jeg igen kan tjekke ind med mine nye venner og fjender i DR1’s ’Bedrag’.

Efter søndagens drønspændende episode er der nemlig en masse at tænke over. Og ventetiden kan meget vel bruges til at få følelserne under kontrol. Dem var der nemlig også mange af i søndagens ’Bedrag’.

Følelserne i kog

Således knækkede filmen for seriens anker, kriminalefterforskeren Mads (Thomas Bo Larsen), da han fandt ud af, at hans MS-syge kone Kristina (Line Kruse) har et forhold til sin velhavende og flotte læge, David.

Den fremadstormende topadvokat i skurkefirmaet ’Energreen’ Claudia (Natalie Medueno) fik et tilsvarende knust hjerte, da hendes lille søn Bertram (Villum Eneström Valsten) bad om at komme hjem til sin far. ’Jeg kan ikke lide dit job’, sagde Bertram, efter hans mor (på ordre fra toppen) havde taget livet af et velfungerende familiefirma i Fredericia.

Og endelig sank biltyv Nicky (Esben Smed) hjerte helt ned i kondiskoene, da han indså, at han havde lukket serbiske gangstere ind i sin egen intime familiecirkel og derved havde bragt kone og spædbarn i livsfare.

Firkantede scener

’Bedrag’ er stadig ikke kommet helt op i femte gear, hvor tidligere DR1-dramaer som ’Broen’ og ’Forbrydelsen’ har befundet sig med en nærmest ufattelig kemi.

Men man tilgiver let enkelte firkantede scener (som da Mads mødte op på sin første dag officielt udlånt til bagmandspolitiet), når den grundlæggende historie er så spændende, og når forfatterne efter en lidt forhastet start har taget et fornuftigt skridt baglæns og nu bygger dramaet op fra bunden - med masser af plads til baggrund og følelsemæssig motivation.

Tæt på virkeligheden

Bedst er stadig skuespillerveteraner som Thomas Bo Larsen, Line Kruse og Nikolaj Lie Kaas, der spiller med masser af overskud og hhv kogende hede og iskold kynisme. Men nye navne som Esben Smed (Nicky), Kristian Thomas Hwan (Alf) og Natalie Madueno (Claudia) vokser også afsnit for afsnit. Og når søndagens episode var bedst, glemte man som seer helt, at det var tale om fiktion og ikke skræmmende virkelighed.

I deres efterforskning har Alf og Mads således sat Energreen-direktør Alexander Søndergren (Kaas) i forbindelse med potentielt beskidte elementer i regeringen. Grænsen imellem imponerende overskud og dræbende fallit kan tydeligvis udhviskes med en simpel omend beskidt vennestjeneste. Og trådene trækkes elegant på kryds og tværs af vores alt andet end simple samfund.

’Bedrag’ sendes på DR1 hver søndag klokken 20,00.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.