Lyt til artiklen

Den udskældte filminstruktør Lars von Trier får et skulderklap fra Danmarks National Socialistiske Bevægelse for sine udtalelser om Hitler og jøder.

Under præsentationen af sin nye film 'Melancholia' på festivallen i Cannes udtrykte Lars von Trier forståelse for Adolf Hitler.

- Hvad kan jeg sige: Jeg forstår Hitler, men jeg tror, at han gjorde nogle ting, som var helt forkerte. Absolut. Jeg kan se ham sidde i hans bunker. Rolig, der kommer en pointe og en afslutning på dette, jeg tror, at jeg forstår manden. Han er ikke, hvad vi kalder en god dreng, men jeg forstår meget omkring ham og sympatiserer en lille smule med ham.Udtalelsen har fået arrangørerne til at udelukke Lars von Trier fra festivallen, men nu får han støtte fra en uventet kant. Esben Kristensen, der er leder af Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, kalder udtalelsen for 'modig'.

- Selvfølgelig er det modigt. Hvis det var ment som kritik af jøderne, er det modigt, for jøderne er de eneste, man ikke må kritisere. Det er fordi, de har alt for stor indflydelse i Vesten. Der er en utrolig dobbeltmoral omkring Holocaust. Hvis Lars von Trier havde sagt, at han sympatiserede med Stalin, der slog 20 mio. mennesker ihjel, så var der ingen der havde løftet et øjenbryn, siger Esben Kristensen.

Han mener dog ikke at Lars von Trier bør komme med udtalelser om Hitler og jøderne bare for at få opmærksomhed.

- Hvis det ikke har noget med hans film at gøre, så er det plat. Så er det jo bare ligesom et barn, der vil have opmærksomhed. Men egentlig er jeg ret ligeglad, siger Esben Kristensen.

Lars von Trier har undskyldt sine nazi-udtalelser med at det var en provokation, der kørte af sporet.