Elise taler århusiansk og fransk. Hun kan danse. Elsker kunst og politik. Bor med sin familie i Århus' mest eftertragtede kvarter, Risskov. Og så får hendes 19-årige skønhed hele dommerpanelet til at smile saligt hver gang i tv-programmet Danmarks næste topmodel, hvor hun er en af de særligt udvalgte deltagere.

Men bag det hele lurer en uhyggelig sygdom. Elise lider af spiseforstyrrelsen bulimi, som betyder, at hun går ud og stikker fingre i halsen for at kaste sin mad op i kampen for at forblive tynd.

Det er en barsk virkelighed, som har sneget sig ind i den danske version af det populære tv-program, der har kørt verden over. Programmet går ud på at finde landets næste topmodel blandt en lille gruppe særligt udvalgte piger, som bor sammen under optagelserne.

I hvert afsnit bliver de sat overfor en række udfordringer, og til slut i udsendelsen bliver en pige stemt hjem af dommerpanelet.

Tæt på sygdommen


I aftenens afsnit kommer man helt tæt på Elises sygdom, fordi det ikke længere er noget, hun bare taler om.

Det er noget, som sker i virkeligheden i model-huset - bl.a. for øjnene af en af de andre deltagere, som skræmt fortæller om oplevelsen bagefter.

- Jeg tænkte, det måske var en god måde at tabe sig på. Men jeg gemte mig bag bruseforhænget og holdt mig for ørerne, for det var ikke særlig rart alligevel, siger den 15-årige pige med store øjne, som var vidne til det hele.

Et virkeligt problem

Tidligere har Elise åbent fortalt deltagerne om sine problemer med maden, så længe de bare holdt mund over for dommerne. Det gjorde de så, for ingen havde modet til at sladre.

Men i dette af snit fylder sygdommen så meget, at det ikke længere kan holdes hemmeligt. Da alvoren går op for dommerne, er de pludselig ikke længere bare en del af et amerikansk tv-koncept, hvor scenerne og fotooptagelserne er nøje planlagte.

De står overfor et virkeligt problem, som ingen anede ville opstå, da optagelserne gik i gang. Hvad skal de stille op med en pige med fantastisk potentiale, men med en alvorlig sygdom? Skal hun ud? Eller skal hun have en chance til?

Den ene dommer, Jacqueline Friis-Mikkelsen, adm. direktør i Unique, har 25 års erfaring i branchen. Alligevel gjorde beskeden om Elises sygdom stort indtryk.

- Jeg blev utrolig ked af det og tænkte: Hvorfor er det ikke blevet fanget før? Men hun havde ikke sagt noget, der havde ikke været nogle tegn, og vi kunne ikke se det på hende. Det kan virke uheldigt, at man i et modelprogram får en syg pige på banen. Men nu er det sket, siger hun.

Du skal have det godt


- Spiseforstyrrelser er kun et tegn på, at du har det dårligt. Du skal have det godt. Det har alle mennesker krav på. Især unge mennesker, understreger hun.