Her er Tina Mweni (i midten) fotograferet i Kajiado sammen med sin veninde og en lokal mand. Hun rejser i tv-programmet 'Savnet' til Kenya for at lede efter sin far, som hun ikke har set i mange år. 
Her er Tina Mweni (i midten) fotograferet i Kajiado sammen med sin veninde og en lokal mand. Hun rejser i tv-programmet 'Savnet' til Kenya for at lede efter sin far, som hun ikke har set i mange år.  Foto: Sejer Stenum
Torsdag aften viser TV2 programmet 'Savnet', hvor 27-årige Tina Mweni tager til Kenya for at lede efter sin far, som hun ikke har set, siden hun som ganske lille flyttede til Danmark.

Men situationen er ved at udvikle sig dramatisk i byen Kajiado, som ligger omkring en times kørsel fra Kenyas hovedstad, Nairobi. Da Tina og kameraholdet i deres søgen efter Tinas far viser et billede til nogle mænd, bliver stemningen anspændt.

- Nogle af dem begyndte at kunne genkende ham (Tinas far, red.), men de ville ikke have, vi filmede der, og de var ret aggressive over, at vi bare var kommet uanmeldt ind og begyndt at filme. De ville have penge, men det fik de ikke, fortæller Tina Mweni til bt.dk

LÆS OGSÅ:

Tinaogveninde

Tina og kameraholdet måtte derefter skyndsomt fortrække, men fik alligevel et afgørende tip ud af den tilspidsede situation.

- Der var ikke nogen, der truede os, men de var aggressive, og jeg stod dér midt i en cirkel af flere mænd, der snakkede for deres sag, men jeg prøvede at forklare dem, at jeg bare ledte efter min far, som jeg ikke havde set i mange år, siger Tina Mweni.

Autentisk men risikobetonet

I 'Savnet' forsøger TV2 at hjælpe danskere, som ikke kender begge deres forældre, med at finde frem til deres ophav. Men intet er givet på forhånd, når kameraholdet og hovedpersonen rejser ud for at opsøge tabte familiemedlemmer, fortæller programredaktør på 'Savnet' Mikkel Dyrting.

- Vi tager tit af sted uden at vide, hvor vi ender. Det vil sige, at vi også tit vader ind i folks hjem og på folks adresser uden at have tilladelser, og der skal vi så være ekstra nøjeregnende med at indhente tilladelser og få clearet det med alle, som vi viser i billedet og så videre, siger Mikkel Dyrting.

De afgørende forskelle mellem TV2s 'Savnet' og DRs program 'Sporløs', som også hjælper danskere med at finde familiemedlemmer i udlandet, er ifølge Mikkel Dyrting, at de på 'Savnet' ikke planlægger rejserne hjemmefra og træffer aftaler med de involverede kilder på forhånd.

- Vores koncept er, synes jeg, væsentlig mere autentisk men også mere risikobetonet, siger Mikkel Dyrting og understreger, at det ikke altid lykkes for de medvirkende i 'Savnet' at finde deres familiemedlemmer.

Og at kameraholdet af og til vil støde på folk, der ikke ønsker at blive filmet, ligesom det skete for Tina ved episoden i Kajiado, er ifølge programredaktøren uundgåeligt. Han siger om episoden:

- Jeg har i hvert fald ikke hørt fra holdet, at der var nogen, som følte sig truet eller usikre, og vi har jo altid lokale guider med, der kender de lokale forhold, slutter Mikkel Dyrting.

I programmet, som sendes torsdag aften klokken 20 på TV 2, kan man se om det lykkes for Tina at opspore sin far i Kenya.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.