Lyt til artiklen

Den hollandske pas-sælger Willem Tijssen har opgivet at få stoppet Mads Brüggers film 'Ambassadøren', hvor den danske dokumentarist købte sig til en diplomattitel og diamanter i DR Congo. Nu hyrer han en dansk advokat og lægger sag an.

Den hollandske pas-sælger, Willem Tijssen, der skaffede filmmanden Mads Brügger et liberisk diplomatpas, lægger sag an mod Brügger ved en dansk domstol for at have filmet ham med skjult kamera i dokumentarfilmen ”Ambassadøren” .

Her optræder den danske dokumentarist som skrupelløs diplomat og diamanthandler i den afrikanske stat DR Congo.

I november forsøgte Willem Tijssen at få stoppe filmen, da den skulle vises ved den internationale dokumentarfestival IDFA i Amsterdam i november uden held. Men ifølge hans Twitter-profil var han i København mellem jul og nytår for at hyre en dansk advokat.

- Vi har ikke hørt noget endnu, men vi imødeser en sag med sindsro, siger producenten Peter Engel fra Zentropa.

USA har bud efter Brügger

Han har travlt med at gøre klart til et stort pressefremstød for filmen i USA i forbindelse med, at ’Ambassadøren’ er udtaget til hopvedkonkurrencen ved den prestigefyldte Sundance Festival i Utah i USA sidst i januar. Her skal den konkurrere med to andre danske dokumentarfilm, Omar Shargawis ”1/2 revolution” og Lise Birk Pedersens ’Putins Kiss’.

Filmmanden Mads Brügger vandt for to år siden prisen for bedste dokumentar ved Sundance Festivalen for ”Det røde kapel” fra Nordkorea.

Men interessen i USA for hans mission tili DR Congo for at opkøbe diamanter under dække af sin diplomatiske status, er så stor, at et amerikansk filmselskab har købt rettighederne til at lave en spillefilm.

-Vi har lavet en såkaldt ”shopping agreement”, hvor selskabet indenfor et år skal finde producent, instruktør og skuespillere og få finansieringen på plads til en ren fiktionsfilm, og det vil være fedt. Der er ikke så mange penge i at sælge dokumentarfilm, men bliver der lavet en ”remake”, får vi penge for rettighederne, siger Peter Engel fra Zentropa.

Stadig ambassadør

Ifølge producenten har Mads Brügger stadig sin diplomatstatus, underskrevet af Liberias præsident Ellen Johnson, der netop har modtaget Nobels Fredspris..

- Vi har intet hør fra Liberia, så han er officielt liberisk statsborger og ambassadør i de næste to år.

’Ambassadøren’ kommer på DR2-skærmen d. 31. Januar.