Det er sjældent et tv-program oplever en så overvældende opbakning som DRs nye reportageserie 'Marta og Guldsaksen', der havde premiere på DR1 onsdag aften.

Måske fordi programmet går helt tæt på ganske almindelige danskere, der er hovedpersoner i serien på deres egne præmisser.

I 'Marta og Guldsaksen' følger DRs tilrettelæggere Vibeke Heide-Jørgensen og Lisbet Barrett frisøren Marta i hendes lille lokale salon 'Marta og Guldsaksen', der ligger på Guldbergsgade, Nørrebro, København.

Her kommer kvarterets gamle Nørrebroere ligeså meget for at snakke, hygge og møde hianden, som de gør for at blive klippet, vandonduleret og få permanenten fikset op.

Og Marta, der har haft salonen i 31 år, har altid tid til mere end bare en sludder. Hun har et øje på hver finger, og et hjerte af samme karat som guldsaksen. Og hvis en af de faste ikke har været på gaden i nogle dage, smutter hun lige forbi, for at høre om alt er i orden.

bmanden Cemo og hans assistent Mesut bringer varerne direkte til døren i kvarteret, hvor omsorg, kredit og god service er en naturlig del af dagens orden.

I den gamle del af Guldbergsgade passer man på hinanden, og netop dét har fået seerne til tasterne med vand i øjnene:

Siden første afsnit sluttede onsdag aften har hundreder af begejstrede seere væltet DRs Facebook-sider med positive tilkendegivelser:

»Jeg er VILD med Marta,« udbryder Vibeke Ernst Ettrup.

»Alletiders hjertevarme udsendelse«, skriver Jannie Rosenkilde,

»Fantastisk program og hvor var det dejligt at se, at man tog sig af hinanden. Og STORT tak til Cemo og især Mesut for at hjælpe dem som har det svært, og så på tværs af kulturerne. I er jo med til at vise, at der også findes en anden verden end den der mest bliver fremstillet i medierne,« synes Signe Høyer Jørgensen.

»Livsbekræftende tv«, mener Jette Munk.

Frisøren Marta fortjener stor ros! Sammen med købmanden. De var alle meget næste kærlige,« synes Helle Skjødt, mens Helle Christensen skriver:

»Det varmer helt ind i hjertet. Ville ønske der var flere af den slags vidunderlige mennesker.«

DRs Facebook-sider oplevede en veritabel storm af yderst begejstrede seer-reaktioner, som også har overrasket en af seriens ophavskvinder, den prisbelønnede dokumentarist Vibeke Heide-Jørgensen:

»Jeg har ikke oplevet noget der bare minder om det siden dokumentaren 'Valomanden', der blev sendt i 2001,« siger Heide-Jørgensen, der dengang modtog både den prestigefyldte TV-Oscar og den internationale mediepris Prix Italia for programmet om autisten Martin Gunnarsen.

»Det er væltet ind med positive tilkendegivelser og mange er meget rørt. Marta har i den grad fortjent den opmærksomhed, hun har slidt og slæbt i den salon i 31 år, men hun kan ikke helt selv forstå det. 'Hvorfor er jeg så interessant?', spurgte hun i dag, da jeg var dernede for at se, hvordan det hele går, fortæller Vibeke Heide-Jørgensen til BT.

»I dag kom en helt tilfældig mand forbi med blomster til Marta. 'Dem har du fortjhent, fordi du er som du er', sagde han til hende. Og nye folk kommer forbi og vil klippes, foprdi de synes hun er så dejlig. det er meget rørende, siger Vibeke Heide-Jørgensen, der selv er blevet rørt over den omsorg og solidaritet, der er i den ellers til tider så berygtede Københavner-bydel.

»Jeg blev opmærksom på Martas salon i en historie i BT sidste år om Bjarne Riis' mor. Her var der én der omtalte Martas salon, og da Lisbet (Barrett) og jeg tog derind, oplevede vi hvordan Martas salon ikke bare er et sted man bliver klippet, men et slags værested med en social funktion, hvor mennesker passer på hianden,« siger Vibeke Heide-Jørgensen.

Næste afsnit af 'Marta og Guldsaksen' kommer på onsdag d. 11. marts klokken 21.00 på DR1.