Ikke et øje var tørt, da Liv Martine Hansen, 24 år, vandt ’Den store bagedyst’ med sin eventyrlige hestekage, der var dedikeret til mor og deres fælles kærlighed til islandske heste.

»Det bedste ved ’Den store bagedyst’ er, at jeg vandt, men også at jeg har fået to venskaber. Det er en gave at møde nogle mennesker, der deler ens passion,« siger Liv, der har knyttet et tæt venskab med Micki og Line fra programmet. Der var ellers dømt tæt løb mellem de tre finalister, Pernille, Micki og Liv. Men den velsmagende og fantasifulde hestekage gav udslaget hos dommerne Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen og sikrede Liv trofæet.

Liv Martine Hansen indskriver sig dermed i ’Den store bagedyst’s historie som den yngste vinder nogensinde. Selv om Liv undervejs både havde svært ved at trække vejret igennem og rystede på hånden, var der ingen tvivl i hendes sind: »Jeg ville bare vinde. Jeg ville ikke kunne holde ud, hvis Micki skulle vinde over mig,« fortæller hun i bilen fra Hjørring.

Kage til min mor

»Jeg var ikke i tvivl om, at min kage skulle være til min mor. Min mor er et af de mennesker, der betyder allermest for mig. Det var en kage, jeg længe havde tænkt på at lave, som inddrager min mors og min fælles interesse for islandske heste og kager,« fortæller Liv.

Hun nåede at øve sig på sin vinderkage tre gange – og stod i køkkenet syv til otte timer hver gang. »Jeg har stået til kl. 4 om morgenen for at få tingene til at lykkes. Til sidst handlede alt bare om kager. Der var kager og udstyr overalt på spisebordet, på gulvet og i køkkenet.

Det er vildt, når man udvikler en kage. Men jeg ville så gerne være den bedste og var så bekymret. Det betød så meget for mig at vinde,« fortæller Liv.

Til daglig er Liv Martine Hansen socialpædagog på en institution. I sin fritid og i ferierne hjælper hun forældrene på deres stutteri i Hirtshals, hvor de opdrætter islandske heste og arrangerer rideture for turister på Skallerup Seaside Resort Ridecenter, som forældrene har forpagtet.

Hun lægger ikke skjul på, at kæresten Mads, forældrene og lillebror har været uundværlige støtter i kampen om trofæet.

»Jeg har fået massiv støtte hjemmefra. De har været smagsdommere, runnere og opvaskere. Alle har været involveret. Især til sidst, hvor konkurrencen blev så intens,« fortæller Liv, der ellers lige var flyttet hjemmefra og sammen med sin kæreste i rækkehus i Hjørring.

Kaos i køkkenet

»Men vi har boet hjemme under hele bagedystforløbet, så der har været trængsel og til tider kaos i køkkenet med fem voksne, der også skal passe et arbejde. Vi har været gode til at grine ad det hele. Vi har det altid sjovt sammen.«

Umiddelbart har hun ingen planer om at bruge sejren til at ændre på sit liv i form af at udgive bagebøger eller lave tv-programmer, som det er tilfældet med sidste års vinder Tobias.

»Jeg er en person, der lever meget i nuet, og tager tingene som de kommer. Jeg har planer om at bruge min sejr, for jeg ville elske at kunne leve af min hobby. Men jeg ved endnu ikke hvordan,« siger Liv

Hun har aldrig fortrudt, at hun meldte sig til ’Den store bagedyst’.

En uges kage-pause

»Men nogle gange har jeg været så træt, at jeg tvivlede på, at jeg kunne komme igennem. Især til sidst, hvor vi var virkelig pressede. Men alt har været så fedt. Alt det jeg har lært, er det bedste ved det hele. Jeg har fået en helt anden fornemmelse og føling for at bage. Nu er det ikke længere et dagsprogram at bage en lagkage,« fortæller Liv, der tog en uges kage-pause lige efter optagelserne i juli .

»Jeg var lidt nervøs for, om jeg havde tabt bageglæden ved at være med, men den kom heldigvis hurtigt tilbage. Jeg vil aldrig nogensinde glemme, at Mette Blomsterberg spurgte efter min opskrift. Tænk, at mit bageidol ville have min opskrift!«