'Forbrydelsen III' var en blandet fornøjelse med en fesen finale, men hvor bliver det trist at undvære Sarah Lund på søndag

ANMELDELSE: Så tog 'Forbrydelsen' alligevel røven på os. Efter al den snak om trilogiens definitive slutning og uigenkaldeligt sidste omgang, sprang Sarah Lund på et fly til de islandske sweateres hjemland, og efterlod døren pivåben for en sæson fire.

Lund kan vende tilbage, og med seertallene herhjemme og succesen i udlandet ville alt andet vel også være at skyde sig i foden med en tjenestepistol.

Spørgsmålet er så blot om, vi orker mere? For 'Forbrydelsen III' har unægteligt været en blandet fornøjelse, der endnu en gang understreger, hvor svært det er at trække en krimiserie over ti uger.

Man må sluge ikke så få kameler, hoppe over plothuller på størrelse med norske fjorde og se gennem fingre med regulære fejl, hvis man vil følge med Lund og co. Og selv om historien denne gang faktisk har været bedre og mere helstøbt end tidligere, så efterlod aftenens fesne finale os med flere spørgsmål end svar.

Hvorfor i al verden hev vores kidnapper Lund med på vildspor til Stavanger, når han i virkeligheden gerne ville have hende til at opklare den gamle mordsag? Hvorfor fløj de ikke hele vejen, når de nu havde en helikopter? Og hvorfor fløj Lund og Borch ikke med Zeuthen hjem igen?

Hvorfor fjernede PET ikke al materiale fra Benjamins gemmested efter hans død? Hvorfor havde han overhovedet et gemmested, når alt kunne være på et usb-stik? Hvad havde han set, som hans far aldrig kunne tilgive ham? Og hvis PET hele tiden har vidst, at Reinhardt var skyldig, hvorfor har de så ikke lagt et moderat fysisk pres på ham? Var det ikke bedre, også for regeringens samarbejde med Zeeland, at ofre en butler for at redde Emilie? Og så videre, og så videre.

Diskussionerne vil fortsætte længe endnu over madpakker og debatfora, og det er så den anden side af 'Forbrydelsen'. For selv en blandet fornøjelse er trods alt en fornøjelse, og 'Forbrydelsen' har trods alle sine irritationsmomenter en enestående evne til at rive os med.

Det er effektivt og underholdende dansk tv-drama, og det er stadig ypperligt tv-håndværk i alt fra locations til underlægningsmusik.

'Forbrydelsen' fungerer. Når vi overhovedet gider diskutere seriens plothuller, er det jo fordi vi køber plottet, og trods skiftende instruktører og episodeforfattere har Søren Sveistrup hele tiden formået at danse på en brevvægt, så vi ikke mister interessen og falder af.

I aftes toppede han sin egen kynisme og lod Sarah Lund ende som iskold morder. I tre sæsoner er hun gået gennem ild og vand, degraderinger og skudsår for at sikre retfærdigheden, men i sidste ende mistede hun troen og skød Reinhardt en kugle for panden.

Til gengæld kunne Sveistrup ikke nænne at tage livet af Lund, som meget ellers pegede på. Hele Danmarks yndlingssweater kan vende tilbage med et pennestrøg, og hvis hun gør det, skal vi trods alt nok sidde der igen. Klinet til tv-skærmen, søndag efter søndag og gætte en morder.

Forbrydelsen (10:10), 3 ud af 6 stjerner

HVAD MENER DU? LEVEDE AFSLUTNINGEN OP TIL FORVENTNINGERNE? HAVDE DU GÆTTET PLOTTET? KOMMER DER EN Ny FORBRYDELSEN? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER